Terug naar overzicht

Expo: Lost & Found – Transgender Image-making

Op vrijdag 19 april a.s. wordt de expositie ‘Lost & Found: Transgender Image-making’ geopend. Voor de eerste keer in Nederland wordt in deze tentoonstelling duidelijk hoe transgenders worden belicht en hoe zij deze aandacht ervaren en in eigen hand nemen. De tentoonstelling i.s.m. IHLIA is een onderdeel van TranScreen, het Amsterdams Transgender Filmfestival (8-12 mei).

De expositie bestaat uit video, beeldende kunst, storyboards, weelderige kostuums, workshops en debatten met Nederlandse en internationale kunstenaars. Eindelijk is nu de grote diversiteit in de ‘transscene’ zien, die nog voor velen onbekend terrein is.

Lost & Found informeert bezoekers over de praktijk van film- en beeldproductie en geeft inzicht in hoe transgender personen doorgaans behandeld worden en hoe zij daar sceptisch tegenaan kunnen kijken. Ze drukt de kijker met de neus op de politiek rond de (re)presentatie van transgenders, onrechtvaardigheid, de pijnpunten van transgender-emancipatie en de keuzes van kunstenaars hierin.

De tentoonstelling is gecentreerd rond drie thema’s: ‘Ondergesneeuwde Verhalen’, ‘Surplus Creativiteit’, ‘Vinden en Documenteren.’ Zo zien we de verhalen van transgender minderheden over compleet bizarre bureaucratische absurditeiten die ontstaan bij het hebben van een meerduidige identiteit. Opvallend is het werk van Manual Ricardo Garcia; prachtige portretten van transmannen die hij gedurende een twee jaar durende wereldreis tegenkwam. Verder zien we de social media campagne rond Fernanda Milaan’s dramatisch verlopen asielaanvraag in Denemarken.

EXPO – LOST & FOUND – TRANSGENDER IMAGE-MAKING – opening:
Datum: vrijdag 19 april 2013 – vanaf 17.30 uur
Locatie: IHLIA – 6de etage OBA – Oosterdokskade 143 te Amsterdam
De expositie in het OBA is te bezoeken van 19 april t/m 21 juli 2013 – iedere dag: 10.00–22.00 uur

 

Tijdens het TranScreen film festival, 8-12 mei, ligt het zwaartepunt op de artist talks en de workshops “Trans in de Media” en “Community Filmmaking” gegeven door deskundigen uit de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland. Deze workshops zijn gratis en open voor het publiek in de OBA.

Zie voor het laatste nieuws: TranScreen.nl