De Inspectie voor het Onderwijs gaat de komende vijf jaar een grootschalig onderzoek doen naar de invoering van verplichte voorlichting over LHBT’s in het basis- en voortgezet onderwijs. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een voorstel van die strekking van de Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Tamara Venrooy-Van Ark (VVD).
COC Nederland drong de afgelopen tijd aan op het onderzoek en is gelukkig met het besluit van de Kamer.
‘Nu voorlichting verplicht is, willen we dat de achtduizend scholen in Nederland er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Dit onderzoek houdt de komende jaren de vinger aan de pols en zorgt er voor dat de nieuwe verplichting geen dode letter wordt.’
Voorlichting over LHBT’s werd op 1 december 2012 verplicht op alle basis- en middelbare scholen in Nederland, na jarenlang aandringen door het COC. Uit onderzoek bleek steeds opnieuw dat ongeveer tweederde van de middelbare scholieren op school nooit voorlichting over LHBT’s krijgt.
Het COC pleitte de afgelopen tijd ook voor de introductie van verplichte voorlichting in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Uit onderzoek blijkt dat het in het MBO en VMBO relatief slecht gesteld is met de acceptatie van LHBT’s. De Tweede Kamer wil dat de regering de situatie van LHBT’s in het MBO en VMBO nader gaat onderzoeken. Afhankelijk van de resultaten kan voorlichting in het MBO dan verplicht worden gesteld.
Tenslotte wil het COC, net als Transgender Netwerk Nederland, dat de regering met een masterplan komt om de talrijke problemen aan te pakken waar transgenders in Nederland mee geconfronteerd worden. Minister Bussemaker (Emancipatie) zegde toe dat zij de Tweede Kamer daarover in september informeert.
[Bron: COC NL – Foto Sandro van der Leeuw/COC NL: Leerlingen van het Dominicus College in Nijmegen doen mee aan Paarse Vrijdag tegen homo- en transfobie op school]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!