Terug naar overzicht

Van der Laan pleit voor statenklacht tegen Rusland

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan roept de Nederlandse regering op de mogelijkheid te onderzoeken vooreen statenklacht tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege de anti-homowet. Die wet is volgens Van der Laan namelijk een fundamentele schending van mensenrechten. COC Nederland en D66 steunen de oproep.

Volgens Van der Laan is zo’n statenklacht gerechtvaardigd, want in Rusland wordt met wetgeving de persoonlijke levensfeer ingeperkt in plaats van die uit te breiden.

Van der Laan deed zijn oproep in zijn toespraak tijdens de manifestatie To Russia With Love op zondag 25 augustus op het Museumplein in Amsterdam. Door zo’n 2500 mensen werd geprotesteerd tegen de schendingen van mensenrechten in Rusland. De door COC Nederland en Pride United georganiseerde manifestatie werd gehouden voorafgaande aan een door de Russische overheid georganiseerd galaconcert op hetzelfde plein.

 

In zijn toespraak benadrukte Van der Laan dat gelijkberechtiging van LHBT’s heel belangrijk is in Nederland, maar vooral ook in Amsterdam. “Hier is het eerste huwelijk tussen homo’s gesloten”, bracht de burgemeester in herinnering.

Ter gelegenheid van het protest droeg de Amsterdamse burgemeester over zijn officiële ambtsketen de regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn droeg tijdens de Amsterdamse Gay Games. Naast de burgemeester was vrijwel het hele Amsterdamse College bij de protestmanifestatie aanwezig.

Het woordvoerder van ministerie van Buitenlandse Zaken kon namens minster Timmermansnog niet met een reactie op de oproep van Van der Laan komen. De D66-fractie in de Tweede Kamer heeft daar inmiddels al wel gehoor aan gegeven. D66 heeft aangekondigd de oproep op de agenda te zetten van het overleg met minister Timmermans op 3 september.  Ook COC Nederland steunt de oproep. “Van der Laan heeft volkomen gelijk”, zegt COC-directeur Koen van Dijk. “De anti-homowet is een schending van Europese mensenrechtenverdragen die ook door Rusland zijn ondertekend en dus nagekomen moeten worden.”

Een statenklacht is een klacht tegen een staat ingediend door een andere staat of staten. Verscheidene internationale verdragen voorzien in de mogelijkheid van een statenklacht, in te dienen bij bijv. een comité van staatshoofden, het Internationale Hof van Justitie, het Europese Hof voor Rechten van de Mens of het Inter-Amerikaanse Hof (Amerikaans Verdrag). Vaak is het de mogelijkheid tot het indienen van een statenklacht gebonden aan een facultatief protocol. Naast het recht van de statenklacht bestaat een individueel klachtrecht.

Zo’n tien jaar geleden werd door de Tweede Kamer al een motie aangenomen om een statenklacht tegen Rusland in te dienen – toen vanwege het geweld in Tsjetsjenië. Die motie werd toen medeingediend door toen PvdA-Kamerlid nu minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
 
[Bron: RTL Nieuws – Foto Eberhard van der Laan: gemeente Amsterdam – YouTube toespraak: PvdAtv]