Terug naar overzicht

Feestdag over geloof voor roze vrouwen

De christelijke LHBT-alliantie LCC Plus organiseert op zaterdag 9 november 2013 in Amersfoort een landelijke ontmoetingsdag voor lesbische, biseksuele en transgendervrouwen. Het uitgangspunt: gelovig, vrouw én roze zijn is een feestje waard!

Met de dag wordt een eigen antwoord gegeven op de psychosociale situatie van christelijke roze vrouwen, die het in hun kerk niet altijd makkelijk hebben. De dag staat in het teken van geloof en spiritualiteit.  Publiciste Monique Samuel zal met een toespraak het spits afbijten.

Zichtbaarheid

De ontmoetingsdag wordt georganiseerd in het kader van het LCC Plus project Een Vrouw Apart. Dit project werd in 2012 opgezet om de zichtbaarheid van lesbische en biseksuele vrouwen binnen christelijke gemeenschappen te bevorderen. Marieke Berting, voorzitter van online platform HolyFemales.nl: “Homoseksualiteit wordt in veel kerken gelukkig steeds beter bespreekbaar, maar daarbij wordt meestal mannelijke homoseksualiteit als referentiepunt genomen. De ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen blijven buiten beeld. We zien dat zij in hun geloofsgemeenschappen vaak extra moeite moeten doen voor een plek onder de zon: als seksuele minderheid én als vrouw.”

“Vieren dat we er mogen zijn”

De LCC Plus Alliantie ziet ontmoeting en uitwisseling tussen gelovige roze vrouwen als een belangrijke stap richting meer zichtbaarheid en sociale acceptatie. Marianne Welten, secretaris van Netwerk Mirre voor les-/bi vrouwen, geloof en spiritualiteit: “De ‘feestdag’ is zo belangrijk omdat deze vrouwen een steun in de rug verdienen bij de acceptatie van zichzelf én de acceptatie door hun omgeving en hun kerk. Het kan en het mag: vrouwen die van vrouwen houden én geloven”. De organisatie heeft er voor gekozen om de dag een informeel karakter te geven.  Het programma bevat naast de toespraak van Samuel een scala aan creatieve en informatieve workshops, een viering, gezamenlijke maaltijden en een afsluitend feest. De workshops laten zien dat het programma erg veelzijdig is en verschillende leeftijdsgroepen aanspreekt. Zo komen bijvoorbeeld theater, creatief schrijven, een visueel statement maken en het perspectief van 50-plusvrouwen aan bod. Welten:  “We hebben het heel bewust een ‘feestdag’ genoemd: we gaan samen vieren dat we mogen zijn wie we zijn!”.

In het roze Licht

De ontmoetingsdag draagt het thema  Me/She/Be(lieve)Free: in het roze Licht en is toegankelijk voor alle roze vrouwen die gelovig zijn of interesse hebben in geloof of spiritualiteit. Ook vrouwen die affiniteit hebben met roze vrouwen zijn van harte uitgenodigd. Meer informatie over het programma, de locatie en de organisatie kan worden gevonden op InHetRozeLicht.nl. Vrouwen die willen deelnemen wordt gevraagd zich  vooraf in te schrijven. Ook dat kan via genoemde website. Geïnteresseerden die geen toegang hebben tot internet kunnen zich opgeven via telefoonnummer (06) 12 23 60 73 (Mariecke van den Berg).

De LCC Plus Alliantie bestaat uit Netwerk Mirre, HolyFemales.nl, LKP, ContrariO en CHJC. Deze organisaties ontvingen subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om in de periode 2012-2014 vijf projecten uit te voeren ter bevordering van de sociale acceptatie van christelijke LHBT-ers in kerk en samenleving.

*‘LHBT’ staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender

[Bron: LCC Plus Projecten – Illustratie: In het Roze Licht]