Terug naar overzicht

COMING OUT DAG 2013 – activiteiten door het hele land

Naast de landelijke activiteiten voor Nationale Coming Out Dag 2013 op vrijdag 11 oktober a.s. rond het thema ‘mannelijkheid/vrouwelijkheid’, worden ook in het hele land Coming Out Dag- activiteiten georganiseerd. Hieronder een overzicht – van het hijsen van de regenboogvlag bij FC Den Bosch, Hofvijver en Peperbus tot stoepkrijtacties in Rotterdam en nog veel meer .

UTRECHT – NATIONAAL STARTSCHOT COMING OUT DAG 2013

Het nationale startschot van Coming Out Dag 2013 vindt op vrijdag 11 oktober a.s. plaats op de Utrechtse scholengemeenschap Unic. Leerlingen, docenten, ‘vrouwelijke’ mannen en ‘mannelijke’ vrouwen hangen, samen met COC-voorzitter Tanja Ineke, een reusachtige versie van de nationale Coming Out Dag-poster aan de school.

Coming Out Dag 2013 - Startschot Utrecht

Daarmee willen ze laten zien dat LHBT’s altijd uit de kast moeten kunnen komen, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussen in zijn.

REGENBOOGVLAG op GEMEENTEHUIZEN en MINISTERIE van OCW

Op Coming Out Dag vrijdag 11 oktober hijsen 39 gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag. De vlaggen worden tussen 8.30 en 9.30 uur gehesen. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2013.

De gemeenten zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Capelle aan de IJssel, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Noordoostpolder, Oss, Purmerend, Rotterdam, Sittard-Geleen, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Westland, Zaandam, Zoetermeer en Zwolle.

De regenboogvlag zal bovendien ook gehesen worden op alle vestigingen van het UWV.

ALKMAAR – Café Chantant met Astrid Nijgh

Coming Out Dag – op deze speciale avond, onder de noemer “Café Chantant” zal de avond een gezellig en stijlvol Nederlandstalig karakter krijgen, deze keer niet met de gezellige volkse liedjes zoals we dat kennen van de Nacht Van Oranje, maar met mooie Nederlandstalige muziek, zoals Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Conny Vandenbos en noem maar op. Grote klapper op deze avond is natuurlijk het live-optreden van niemand minder dan Astrid Nijgh! Optreden in 1811 Dance & Drinks aan de Bierkade 14a te Alkmaar.

AMERSFOORT – Mietje en Manwijf gaan shoppen

Zaterdag 12 oktober zal COC Midden-Nederland tussen 12.00 en 16.00 uur in het centrum van Amersfoort (uitvalsbasis is de Varkensmarkt) aandacht besteden aan Coming Out Dag.

Drie professionele acteurs zullen samen met onze vrijwilligers als ‘mietje’ of ‘manwijf’ gaan winkelen in Amersfoort. Wijst Amersfoort deze stereotypen af, of worden ze met open armen ontvangen? Kan iedereen in Amersfoort uit de kast komen of alleen als men “het” niet aan je ziet?

AMSTERDAM – Fototentoonstelling ‘Mandy & Eva’ en filmavond ‘GIJP NIGHT’

COC Amsterdam presenteert een speciale rondleiding door fotograaf Willeke Duijvekam in Melkweg Galerie – daar is haar expositie Mandy & Eva te zien, waarin ze het dagelijks leven van twee genderdysfore tieners in beeld.

Rondleiding ‘Mandy & Eva’ door Willeke Duijvekam
Datum:
vrijdag 11 oktober 2013 – 14-15.30 uur
Locatie: Melkweg Galerie – Marnixstraat 409 (ingang via Melkweg Café) te Amsterdam
Aanmelden: uiterlijk donderdag 10 oktober via [email protected] – vol=vol!

Verder is Cinema Egzotik – de maandelijkse filmavond van Martin van Koolhoven  – gewijd aan homofobie in de film. Onder de titel ‘Gijp Night’ worden de films Cruising en The New Barbarians vertoond.

CINEMA EGZOTIK met GIJP NIGHT over Homofobie in de film
Datum: vrijdag 11 oktober 2013 – aanvang: 20.00 uur
Locatie: Filmmuseum EYE – IJpromenade 1 te Amsterdam

DEN BOSCH – Regenboogvlag bij FC Den Bosch

Coming Out Dag – op vrijdag 11 oktober wordt op het voorplein van het stadion van FC Den Bosch de regenboogvlag gehesen. Daarmee is FC Den Bosch een van de eerste professionele voetbalorganisaties die een nadrukkelijk statement maakt voor seksuele diversiteit. De regenboogvlag wordt gehezen door wethouder Jeroen Weyers en FC Den Bosch-aanvoerder Benjamin van den Broek.

DEN HAAG – Regenboogvlag bij de Hofvijver en op alle trams

Coming Out Dag – op vrijdag 11 oktober wordt om 9.00 uur door de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh de regenboogvlag gehesen bij de Hofvijver.  COC Haaglanden roept haar leden en symphatisanten op om daarbij aanwezig te zijn en zo een bijdrage aan dat moment te leveren!

COC Haaglanden heeft er tevens voor gezorgd dat de HTM trams die dag met regenboogvlaggen door de hele stad rijden en zo de aandacht vragen voor het belang van Coming Out Dag.

ENSCHEDE – Roze ontbijt op stadskantoor

Coming Out Dag – 8.0 uur ‘s ochtends Coming Out Dag-ontbijt in het Stadskantoor, georganiseerd door de gemeente en haar partners. Tijdens het ontbijt wordt de regenboogvlag gehesen. Zorginstelling De Posten doet ook mee: daar gaat om 10 uur de regenboogvlag in top. Daarna gaan vrijwilligers van COC Twente/Achterhoek met bewoners in gesprek over homoseksualiteit.

‘s Middags is COC Twente/Achterhoek actief in het centrum van Enschede door seksuele en genderdiversiteit zichtbaar onder de aandacht van het winkelend publiek te brengen door mensen deel te laten nemen aan een quiz.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Regenboogvlag voor het eerst in top!

Coming Out Dag – op vrijdagmorgen om 11.25 uur gaat voor de allereerste keer op Goeree-Overflakkee de regenboogvlag in top! Werkgroep Gay op Flakkee gaat de regenboogvlag hijsen samen met de rector van de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee – Koningin Julianaweg 53 te Middelharnis.

GRONINGEN – preview expositie ‘Russia: may I have this dance?’

Coming Out Dag – in trotse samenwerking met Galerie MooiMan presenteert COC Groningen & Drenthe een exclusieve preview van de expositie Russia: may I have this dance? Deze LGBT expositie zal dit najaar in samenwerking met o.a. de Russische LGBT Sport Federatie op drie locaties in Rusland te zien zijn en is onderdeel van het Nederland-Rusland-jaar. Met Russische lekkernijen en een prachtige unidans, uitgevoerd door Arno van Doorn en zijn partner, van Dansschool Unique te Zwolle.

Preview expositie ‘Russia: may I have this dance?’
Datum:
vrijdag 11 oktober 2013 – inloop voor genodigden vanaf 17.30 uur
Zaterdag 12 en zondag 13 november – 14.00-18.00 uur = entree gratis.

HAARLEM – Kennemerland uit de Kast

Donderdag 10 oktober gaat Kennemerland uit de Kast om 16.00 uur van start met de Roze Salon voor 55-plussers in wijkcentrum Binnensteeds aan de Nieuwe Groenmarkt in Haarlem. Speciaal voor Coming Outdag komen Bob Rosé en Kenau vertellen over hun coming out. Gratis entree!

Vrijdag 11 oktober – ochtend: COC Kennemerland biedt het college van B&W en de Gemeenteraad van Haarlem een Roze ontbijt aan, aansluitend zal wethouder Jack van der Hoek samen met de roze organisaties om 8.30uur de regenboogvlag hijsen op het stadhuis van Haarlem.

Vrijdag 11 oktober – middag: COC Kennemerland, Gay Haarlem, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Rineke Mesman (op persoonlijke titel) presenteren een film- en debatmiddag in de Sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg in Haarlem. De film WhatEver Will Be van regisseuse Esther Prade zal worden vertoond en hierna is er gelegenheid om met Esther Prade zelf in gesprek te gaan. Merel Moistra zal de middag afsluiten.

Vrijdag 11 oktober – avond: Coming Out-feestavond vanaf 19.00 uur in café Gewoon aan de Kleine Houtweg 83 in Haarlem. De DJ’s Pip en Jeroen gaan ervoor zorgen, dat er lekker geswingd kan worden tot sluitingstijd. De toegang is gratis voor leden van COC Kennemerland (op vertoon van ledenpas) en niet-leden betalen €3,00 p.p.

Zaterdag 12 oktober – tennistoernooi Smashing COC in de Haarlemse Fablohal. Wil je mee doen? Schrijf je dan nu in op www.coc-kennemerland.nl – doe dit wel snel, want er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. COC leden betalen €10,00 en niet-leden € 12,50 aan inschrijfgeld.

Zondag 13 oktober – prachtige herfstwandeling door het duin- en bosgebied Duin- en Kruidberg.  De route is ongeveer 14 kilometer, maar men kan ook voor de verkorte versie van 10 kilometer kiezen.  Vertrek is om even over 12.00 uur vanaf treinstation Santpoort-Noord. Er zal gewacht worden op de trein uit de richting Amsterdam. Deelname is gratis.

LEIDEN – Markante gebouwen in regenboogjasje in regio Leiden

Net zoals voorgaande jaren zullen enkele markante Leidse gebouwen weer in een regenboogjasje worden gehuld om de zichtbaarheid van LHBT’s in de stad te vergroten.

Mooi is dat ook in de gemeenten van het werkgebied van COC Leiden uit zullen pakken. Zo zal in Noordwijk de vuurtoren verlicht zijn in de kleuren van de regenboog, daarnaast zal op verschillende locaties in Noordwijk de regenboogvlag in de mast worden gehesen en in Hillegom en Alphen aan den Rijn wappert de regenboogvlag bij het gemeentehuis. Ook op andere plekken in de stad en in de regio moet de regenboogvlag zichtbaar zijn.

MIDDELBURG – Uit de kast in Zeeland

Coming Out Dag – LHBT Jongeren Zeeland organiseert i.s.m. de gemeenten Middelburg en Vlissingen een bijeenkomst over het thema ‘Hoe kun je als samenleving in Zeeland LHBT-jongeren ondersteunen en wat kunnen zij zelf doen?’ Inloop van 13.45 uur – het programma wordt om 14.00 uur geopend door de Vlissingse wethouder Marin de Zwart en om 16.00 uur afgesloten met een borrel – er wordt aan een aantal dialoogtafels gepraat over de thema’s onderwijs, sport, hulpverlening en gemeentelijk beleid – Locatie: Stadskantoor Middelburg, Kaneelweg 3 te Middelburg. Aanmelden via mail naar [email protected] – meld daar aan welke dialoogtafel je wilt deelnemen.

Zie de  COC Zeeland-facebookpagina voor alle informatie.

NIJMEGEN – Discussieavond ‘Coming out, en verander jezelf?’

Op donderdag 10 oktober verspreid LHBT-jongerenorganisatie Dito! in de horecagelegenheden van Nijmegen de Coming Out Dag-poster; Gemeente Nijmegen en SCHOOLsOUT roepen alle scholen op om vrijdag 11 oktober de regenboogvlag te hijsen en posters op te hangen; overdag zal het voorlichtingsteam van COC Nijmegen ervoor zorgen dat het winkelend publiek in het centrum van Nijmegen weet dat het Coming Out Dag is.

In het kader van Coming Out Dag organiseert COC Nijmegen een discussieavond over ‘Mietjes en manwijven’ in het Roze Huis. Waarom wordt ‘Aan jou zie je het helemaal niet’ vaak opgevat als een compliment? En wat als anderen het nou wel aan jou zien? Verander jij je gedrag om niet teveel op te vallen? Kies je dan toch maar voor het ‘stoere’ biertje in de kroeg of wordt het een rosé? En in hoeverre heb jij je kledinggarderobe aangepast aan de ‘norm’?

Quirijn Lokker schreef de masterscriptie “(Ik) doe maar mannelijk, dan doe je al gek genoeg?”. Hij zal deze avond zijn visie geven over mannelijkheid/vrouwelijkheid bij LHBT-jongeren. Els Rommes, docente aan Institute for Gender Studies (IGS) van de Radboud Universiteit Nijmegen, zal daarna met een panel (ervarings)deskundigen en publiek aan de hand van stellingen de avond verder invulling geven.

Discussieavond ‘Coming out, en verander jezelf?’
Datum:
11 oktober 2013 – inloop vanaf 19.45 uur – aanvang: 20.15 uur
Locatie: Roze Huis, Anthonisplaats 1 te Nijmegen
Entree gratis

Comng Out Dag wordt feestelijk afgesloten met de Celebrate Coming Out Party in Café Mets – Grotestraat 1 te Nijmegen.

ROTTERDAM – Stoepkrijtactie

Coming Out Dag – op vrijdag 11 oktober organiseren Rainbow City Rotterdam, COC Rotterdam e.o., Apollo Rotterdam, Erasmus Pride, Pixie en RotterdamV. een grote stoepkrijtactie in heel Rotterdam – zie voor meer informatie de Stoepkrijtactie-flyer.

UTRECHT – Roze ontbijt met regenboogvlaggen

Op vrijdag 11 oktober om 09.00 uur worden in aanwezigheid van burgemeester Aleid Wolfsen, COC Midden-Nederland en diverse andere roze organisaties de regenboogvlaggen gehesen bij het stadhuis.

Voorafgaand aan het vlaghijsen biedt COC Midden-Nederland het college van B&W en alle roze organisaties vanaf 7.30 uur een roze ontbijt aan in café De Zaak – Korte Minrebroederstraat 9 te Utrecht.

MOVISIE – directeur Simone Kortbeek hangt om 9.30 uur de regenboogvlag aan de gevel van het MOVISIE-gebouw, Catharijnesingel 47 te Utrecht. Alle belangstellenden zijn hierbij welkom om zo gezamenlijk een statement te maken.

ZOETERMEER – met Strijder voor de Liefde Sipke Jan Bousema

Coming Out Dag gaat bij meer dan vijftig Zoetermeerse organisaties de regenboogvlag uit. In de bibliotheek aan het Stadhuisplein is er vanaf 19.30 uur een thema-avond ‘Iedereen heeft een rol’ voor jongeren en ouders georganiseerd. Te gast is Sipke Jan Bousema. Hij sprak voor zijn documentaire ‘Strijders voor de Liefde’ met voorvechters van LHBT-emancipatie in binnen- en buitenland. Tijdens de avond kan het publiek met hem in gesprek over wat er in Zoetermeer gedaan kan worden voor onze jonge LHBT‘s.

 ZWOLLE – Regenboogvlag op de Peperbus

De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar zal op vrijdag 11 oktober Coming Out Dag 2013 om 12.00 uur openen met een korte toespraak bij de Peperbus. Daarna wordt op de Peperbus de regenboogvlag gehesen. Vervolgens bieden COC Zwolle-voorzitter Ilja de Jong en wethouder Nelleke Vedelaar gezamenlijk de actieposter aan aan vertegenwoordigers van Politie (Roze in Blauw) en horeca. Belangstellenden zijn van harte welkom.

[Bronnen: COC-verenigingen – Foto Coming Out Dag 2013 – Startschot Utrecht: COC NL]