Terug naar overzicht

Senaat stemt voor wet Lesbisch Ouderschap

De Eerste Kamer stemde op dinsdagmiddag 19 november 2013 in grote meerderheid vóór de wet Lesbisch Ouderschap van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). De wet treedt definitief in werking op 1 april 2014.

Het wetsvoorstel werd met een grote meerderheid aanvaard: 62 stemmen voor en 13 tegen. Vóór de wet stemden de fracties van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren, de Onafhankelijke Senaatsfractie en CDA-senator Wopke Hoekstra. Tégen stemde de rest van de CDA-fractie, SGP en ChristenUnie.

Tijdens een debat op 12 november jl. werd al duidelijk dat een meerderheid van de Senaat voorstander van de wet is. COC-voorzitter Tanja Ineke sprak bij die gelegenheid van ‘een overwinning voor lesbische ouders en hun kinderen, en natuurlijk een kroon op de jarenlange inzet van het COC.’

‘Superblij’

Het COC wordt de laatste dagen overspoeld door enthousiaste reacties van lesbische ouderparen.  ‘Geweldig nieuws’ schrijft één ouderpaar, ‘wij zijn superblij’ schrijft een ander. ‘We kunnen niet wachten om die dag naar het gemeentehuis te gaan.’ Betrokkenen bij het COC worden ‘ontzettend bedankt voor de jarenlange ‘strijd’ en enorme inzet.’ Een duomoeder reageerde ontroerd dat ze haar zoon na 31 jaar alsnog kan erkennen.

Tijdens de behandeling van de wet bestond enige onduidelijkheid over de datum waarop de wet van kracht wordt. Staatssecretaris Teeven heeft het COC inmiddels geïnformeerd dat de wet op 1 april 2014 in werking treedt. De komende maanden worden de ICT-systemen van de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie aangepast.

Om 1 april 2014 een feestelijk tintje te geven, is het COC op zoek naar lesbische ouderparen die hun kind willen erkennen op de eerste dag dat de wet van kracht is. Geïnteresseerde ouderparen kunnen zich melden via [email protected].

Het COC streed 12 jaar voor gelijke rechten voor lesbische ouders en hun kinderen. Op 12 november jl. overhandigde het COC, mede namens Stichting OndersteBoven, meer dan 700 brieven aan van lesbische ouderparen aan de senatoren.

Roze Stembusakkoord

Met het aannemen van de wet op het lesbisch ouderschap doen leiders van 9 politieke partijen hun tweede van in totaal vijf beloften uit COC’s Roze Stembusakkoord gestand. Er zijn momenteel ook wetsvoorstellen in de maak die het voor transgenders eenvoudiger maken om hun geslachtsregistratie te wijzigen en die het fenomeen ‘weigerambtenaar’ en de ‘enkele-feitconstructie’ afschaffen. Voorlichting over LHBT’s is sinds december 2012 verplicht op elke school in Nederland.

De wet Lesbisch Ouderschap regelt dat lesbische ouderparen – net als heteroparen – hun kindje eenvoudig op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moeten lesbische paren de band met hun kind nog bij de rechter regelen d.m.v. een langdurige, kostbare een emotioneel belastende adoptieprocedure. In het ergste geval kan dat er toe leiden dat een kind wees wordt als één van de moeders in die periode overlijdt.

[Bron: COC NL – Foto Lesbische moeders: CC-dericafox]

 

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!