Terug naar overzicht

Senaat, stem voor transgenderwet!

Stem vóór de nieuwe ‘transgenderwet’ van staatssecretaris Teeven (Justitie). Die klemmende oproep doet COC-voorzitter Tanja Ineke maandag in een brief aan de Eerste Kamer. De senaat behandelt de transgenderwet in de week van 16 december. Het is nog onzeker of de wet op een meerderheid kan rekenen.

De nieuwe wet maakt het eenvoudiger om de officiële geslachtsregistratie te wijzigen. De huidige wet eist dat transgenders hun lichaam operatief laten aanpassen aan het andere geslacht en dat ze zich onherstelbaar onvruchtbaar laten maken. Pas dan kan de ‘M’ in hun paspoort veranderd worden in een ‘V’, of andersom. In de nieuwe wet vervallen deze eisen.

Snijden in het lichaam

“Het is onacceptabel dat de overheid het geslacht van transgenders pas erkent als ze in hun lichaam laten snijden”, vindt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Bovendien leidt de huidige wet voor transgenders tot tal van dagelijkse problemen bij solliciteren, legitimeren, in de zorg, op reis, bij het invullen van formulieren, en ga zo maar door.”

In haar brief noemt Ineke een reeks voorbeelden van problemen waarmee transgenders geconfronteerd worden omdat ze door de huidige wet soms jarenlang een ander geslacht in hun paspoort staat dan waarin ze leven.

‘Kijk, het is een meisje!’

“In het ziekenhuis kwam de verpleegster de wachtkamer binnen en riep meneer H. Kan je je voorstellen hoe het voelt als je dan moet opstaan in een volle wachtkamer?”, vertelt een transgendervrouw bijvoorbeeld. Een transman: “Toen de barman een ‘V’ in mijn paspoort zag staan, zwaaide hij met mijn paspoort en riep naar collega’s en bezoekers: “kijk, het is een meisje!”’

Een vrouw wordt uit de trein gezet omdat de conducteur niet gelooft dat ze dezelfde persoon is als op haar vervoersbewijs. Toen een transgendervrouw in haar sollicitatieprocedure haar paspoort moest meenemen waar een ‘M’ in staat, ging het gesprek alleen nog maar over het feit dat ze transgender is.

Op de vingers getikt

Mensenrechteninstanties als de Raad van Europa, de Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben Nederland over de huidige wet op op de vingers getikt. Volgens deze organisaties is er sprake van een schending van het mensenrecht op onschendbaarheid van het lichaam, de privacy en het recht om een gezin te stichten. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Portugal en Spanje hebben hun wetgeving al aangepast.

Beloofd

Partijleiders van negen politieke partijen beloofden vorig jaar in COC’s Roze Stembusakkoord om deze kwestie binnen een jaar te regelen. Ook is het onderwerp opgenomen in het regeerakkoord van VVD en PvdA en in het verkiezingsprogramma van VVD en GroenLinks. Diverse fracties in de senaat zijn echter zeer kritisch over het wetsvoorstel.

Zie HIER een pdf-bestand met de brief aan de Eerste Kamer.

[Bron: COC NL – Foto Eerste Kamer: CC-Andringje]

 

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!