Terug naar overzicht

Paarse Vrijdag in solidariteit met LHBT-leerlingen

Gay-Straight Alliances (GSA) roepen scholieren vrijdag voor de derde keer op paarse kleding te dragen. Door op de zogenoemde Paarse Vrijdag paars te dragen willen ze solidariteit laten blijken met LHBT-leerlingen en homo- en transfobie een halt toeroepen. Met meer dan 500 middelbare scholen, doet dit jaar een record aantal scholen mee. Ook de ministers Bussemaker en Asscher steunen de actie.

“Juist op scholen zien we dat er een intolerant klimaat tegen LHBT-jongeren heerst”, zegt hoofdredacteur Tom Haines van Expreszo, een tijdschrift voor LHBT-jongeren. “Een op de vijf leerlingen zegt dat homoseksuele jongeren niet welkom zijn op school. Een derde wil zelfs niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten in de pauze. Dat maakt het heel moeilijk om jezelf te accepteren en uit de kast te komen”, zegt Haines. Deze cijfers komen uit het in 2013 gepubliceerde onderzoek ‘Mietjes moeten we niet’ van EduDivers, een kenniscentrum over seksuele en genderdiversiteit in het onderwijs.

Hoewel homo’s vaak worden geassocieerd met de kleur roze, is expres voor paars gekozen. Die kleur staat voor kracht en moed in de regenboogvlag, het internationale symbool voor LHBT-emancipatie. Het COC heeft dit jaar 500 pakketten beschikbaar gesteld met onder meer paarse posters en polsbandjes.

Paarse Vrijdag is overgewaaid uit de Verenigde Staten, nadat daar in korte tijd veel LHBT-jongeren zelfmoord pleegden. Het Nederlandse initiatief werd in 2010 in het leven geroepen om een statement te maken tegen homohaat.

Aan de eerste Paarse Vrijdag, in 2010, deden 150 middelbare scholen in Nederland mee. Dit jaar zijn dat er ruim 500. “Dat is het grootste aantal tot nu toe. Het COC stelde 500 pakketten beschikbaar met onder meer posters en paarse armbandjes. Deze waren binnen een week vergeven”, zegt Geert-Jan Edelenbosch, COC-projectmedewerker jongeren en onderwijs.

Ook buiten de scholen zijn acties. Zo vraagt de Gay-Straight Alliances mensen om hun profielfoto op sociale media paars te maken. Paarse Vrijdag wordt ook gesteund door minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Emancipatie. Bussemaker zit daarom vrijdag in het paars gekleed in de ministerraad.  Ook vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft een paars accent in zijn kleding. Hij draagt een paarse stropdas.

[Bron/Illustratie: COC NL]