COC Nederland wil dat de Inspectie van het Onderwijs alsnog gaat onderzoeken of scholen verplichte voorlichting over LHBT’s* invoeren. Minister Bussemaker (OCW) vindt dergelijk onderzoek onnodig, zo schreef zij deze week aan de Tweede Kamer.
‘Nu voorlichting eindelijk verplicht is, willen we ook weten of scholen er echt mee aan de slag zijn gegaan,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Daarvoor is gericht onderzoek onmisbaar.’
De Tweede Kamer vroeg minister Bussemaker in juni 2013 uitdrukkelijk om onderzoek naar de invoering van verplichte voorlichting. In een breed gesteunde motie verzochten de Kamerleden Dijkstra (D66) en Tamara Venrooy-Van Ark (VVD) om de invoering van verplichte voorlichting op 8000 scholen in Nederland gedurende tenminste vijf jaar lang te monitoren.
Bussemaker schrijft nu in een brief aan de Kamer dat ze een dergelijk thematisch onderzoek niet nodig acht.
De Tweede Kamer vroeg de minister ook om nader onderzoek naar de problemen voor LHBT’s in het MBO en het VMBO. Juist op deze schooltypen rapporteren jongeren het meest dat ze te maken krijgen met homonegativiteit. Voorlichting is nog niet verplicht in het MBO. Ook over de situatie in het MBO en VMBO acht de minister aanvullend onderzoek niet nodig.
Voorlichting over LHBT’s is verplicht op alle scholen in het primair- en voortgezet onderwijs sinds 1 december 2012.
Tot voor kort kreeg ongeveer tweederde van de middelbare scholieren in Nederland nooit voorlichting over LHBT’s. Driekwart van de LHBT-jongeren wordt gepest wegens haar/zijn seksuele identiteit en slechts 5 procent van de middelbare scholieren meent dat je op school tegenover iedereen uit de kast kunt komen. Volgens ruim 80 procent van de LHBT-jongeren zou juist voorlichting helpen om de situatie van LHBT’s te verbeteren.
*LHBT’s: lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders
[Bron: COC NL – Foto voorlichting: COC Midden-Nederland]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!