Terug naar overzicht

COC organiseert vlammend protest tijdens opening Winterspelen

COC Nederland organiseert tijdens de opening van de Olympische Winterspelen op vrijdag 7 februari a.s. een vlammend protest bij het Amsterdamse Homomonument. Dat maakte het COC bekend op maandag 20 januari.

“Terwijl president Poetin in Sotsji zijn feestje viert, staan wij stil bij het andere gezicht van Rusland: de benarde positie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders, de anti-homowet en de slechte mensenrechtensituatie”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de actie.

Het protest vindt plaats op vrijdag 7 februari, 18.30–19.30 uur, bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. Belangstellenden kunnen zich HIER aanmelden.

 Poetin-show

Onder het motto Vlam bij het Homomonument organiseert het COC een alternatieve ceremonie tijdens de opening van de Winterspelen. Een protest tegen de alsmaar verslechterende positie van LHBT’s in Rusland, een solidariteitsbijeenkomst voor Russische LHBT’s en een tegenhanger tegen de ‘Poetin-show’ in Sotsji.

De situatie van LHBT’s in Rusland verslechtert met de dag. Russische LHBT-organisaties rapporteren een sterke toename van geweld tegen LHBT’s sinds president Poetin in 2013 de anti-homowet invoerde. In Russische sociale media verschijnen afschuwelijke filmpjes waarin LHBT’s worden mishandeld, vernederd en worden gedwongen om uit de kast te komen. Er zijn invallen en bommeldingen bij LHBT-bijeenkomsten en organisaties.

Het COC organiseerde afgelopen jaar twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland: tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april en op het Amsterdamse Museumplein in augustus. Daar kwamen drie- tot vijfduizend mensen op af.

Het COC roept het kabinet op om ook helder stelling te nemen tegen de situatie in Rusland, door geen koning en minister-president naar Sotsji te sturen. Een petitie met die boodschap is inmiddels door bijna 38 duizend mensen getekend.

VLAM bij het HOMOMONUMENT
Alternatieve openingsceremonie Olympische Winterspelen Sotsji
Datum:
vrijdag 7 februari 2014 – vanaf 18.30 uur tot 19.30 uur
Locatie: Homomonument bij de Westerkerk te Amsterdam

PROGRAMMA:

Verzamelen
18.30 uur: Verzamelen bij het Homomonument.

Protest
18.50 uur: Aanvang protest. Voice over kondigt spreker aan.
18.52 uur: Kort protest tegen zware regeringsdelegatie naar Olympische Winterspelen. Spreker Hans Verhoeven roept op tot ‘lawaaiprotest’.

Muziek
Voice over vraagt mensen die nog geen kaarsjes hebben geplaatst op het Monument om dit alsnog te doen.

Ceremonie
19.05 uur: Aanvang ceremonie
19.06 uur: Spreker: Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland
19.10 uur: Spreker: Arthur Japin, poëzie en kort betoog
19.15 uur: Boys Harmony & Soul zingen acapella ‘Something Inside So Strong’ (origineel: Labi Siffre)
19.20 uur: Tanja Ineke ontsteekt samen met haar vrouw en kinderen de vlam op de driehoek in het water
19.30 uur: einde ceremonie

[Bron/Illustratie: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!