Vrijdag 7 maart jl. vond de conferentie ‘Vrouw en Veiligheid’ plaats in Utrecht. Tijdens de conferentie, die werd georganiseerd door COC Nederland, Movisie en LHP (‘Roze in Blauw’), stond de veiligheid en weerbaarheid van lesbische, biseksuele en transgender (LBT) vrouwen centraal.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zeven op de tien LBT-vrouwen te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld. Vandaar de noodzaak voor meer weerbaarheid en een hogere meldingsbereidheid voor de doelgroep. COC Nederland, Movisie en LHP ‘Roze in Blauw’ hebben hiervoor de handen ineen geslagen voor het project Geweld is niet normaal, vrouw! Tijdens de conferentie ‘Vrouw en Veiligheid’ zijn de resultaten van dit project gepresenteerd en werd een blik op de toekomst gericht.
Cursus ‘Bijzonder Sterk’ voor LBT-vrouwen ontwikkeld
Anti-LBT geweld verschilt van geweld tegen homoseksuele mannen: onder andere omdat er vaak een seksuele ondertoon in zit. Door dit verschil is er ook een andere aanpak nodig om de empowerment van LBT-vrouwen en de meldingsbereidheid te verhogen. Daarom is de cursus ‘Bijzonder Sterk’ ontwikkeld. Een groep ervaren trainers heeft samen met Movisie de cursus bedacht, getest en weer aangepast. De cursus bestaat onder andere uit een combinatie van technieken uit weerbaarheids- en empowermentcursussen, improvisatietoneel en anti-agressiecursussen. De cursus is bedoeld voor groepen die (grotendeels) bestaan uit LBT-vrouwen. Het handboek dat er bij hoort is gepresenteerd: dit handboek kan worden gebruikt door ervaren trainers die weten hoe je een groep begeleidt en sensitief zijn ten opzichte van seksuele voorkeur, genderidentiteit en genderexpressie.
Drempel verlagen naar politie en anti-discriminatie bureaus
De politie heeft politieagenten getraind en gestimuleerd om met LBT-vrouwen in gesprek te gaan. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van de drempel voor LBT-vrouwen naar de politie. Maar ook het antidiscriminatiebureau mag niet het uit oog worden verloren zo bleek uit een panelgesprek met Michel Aben (senior consulent discriminatiezaken, Artikel 1 Midden Nederland), Margriet Algera (hoofd Justitiële Dienst van de politie Midden Nederland), Marloes Meuzelaar, (coördinator van Stichting Ondersteboven) en Corine van Dun (vicevoorzitter van Transgender Netwerk Nederland). De panelleden waren het er over eens dat de antidiscriminatiebureaus een belangrijke rol kunnen spelen omdat zij meer de ruimte hebben om mensen te begeleiden en niet direct over de juridische grond van een klacht hoeven te oordelen.
Politiek commitment
De conferentie werd afgesloten met een debat over wat de gemeentepolitiek kan doen om anti-LBT geweld tegen te gaan. Sander van Waveren (CDA, Utrecht), Selma Bas (D66, Utrecht) Herman Meijer (GroenLinks, Rotterdam), Judith Tielen (VVD, Utrecht) gingen hierover met elkaar in discussie. Eén van de vragen hierbij was wat de partijen met € 50.000,- zouden doen. De VDD zou het geld uitgeven aan beheersing en straffen, GroenLinks aan het aanstellen van ambassadeurs voor scholen. D66 en CDA zouden het geld gebruiken om de activiteiten van LHBT organisaties te ondersteunen.
Wil jij de cursus ‘Bijzonder Sterk’ volgen met jouw vrouwengroep?
Kijk dan HIER voor nadere informatie en de contactgegevens van de trainers!
Het handboek ‘Bijzonder Sterk’ is HIER op de site van Movisie te downloaden.
De conferentie ‘Vrouw en Veiligheid’ werd georganiseerd in het kader van het project Geweld is niet normaal, vrouw! Binnen dit project werken COC Nederland, MOVISIE en LHP ‘Roze in Blauw’ samen om geweld tegen LBT vrouwen tegen te gaan. Geweld is niet normaal, vrouw! wordt gefinancierd door de Europese Unie.
[Bron: COC NL – Foto Graffiti: COC NL/JWdB]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!