Terug naar overzicht

Bussemaker laat invoering LHBT-voorlichting onderzoeken

De Onderwijsinspectie gaat volgend jaar een groot onderzoek doen naar de invoering van de verplichte LHBT-voorlichting op scholen. Dat heeft minister Jet Bussemaker (OCW) donderdag 13 maart toegezegd in het Kamerdebat over de voortgang van het LHBT-emancipatiebeleid. Dit onderzoek was een uitdrukkelijke wens van het COC en de Tweede Kamerfracties van D66 en VVD.

De Onderwijsinspectie gaat in 2015 onderzoeken of scholen voorlichting geven over LHBT’s. Na een intensieve campagne van het COC is deze voorlichting sinds december 2012 opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs. Basis voor het onderzoek van de Onderwijsinspectie worden de resultaten van een aantal lopende onderzoeken, zoals een onderzoek naar de uitwerking van het nieuwe kerndoel in lesmateriaal en docentenhandleidingen en de veiligheidsmonitor over de positie van LHBT-leerlingen. Minister Bussemaker verwacht dat het onderzoek van de Onderwijsinspectie in de eerste helft van 2016 gereed zal zijn.

Minister Bussemaker kwam ook tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om te gaan onderzoeken of in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) voldoende voorlichting over seksuele gerichtheid en genderidentiteit gegeven wordt. PvdA, SP en VVD drongen daarop aan, omdat uit onderzoek blijkt dat de positie van LHBT’s in het MBO relatief slecht is in vergelijking met de rest van het voortgezet onderwijs.

De woordvoerders van PvdA, VVD en D66 spraken hun zorg uit over de patiëntenstop voor de transgenderzorg bij het medische centrum van de Vrije Universiteit (VUmc). Die patiëntenstop is er sinds begin dit jaar, inmiddels staan er al meer dan 170 nieuwe patiënten op een wachtlijst en het is niet duidelijk wanneer het overleg over het budget voor de transgenderzorg tussen VUmc en de zorgverzekeraars tot een oplossing zal komen. De partijen drongen er bij het kabinet op aan in deze kwestie de vinger aan de pols te houden. Minister Bussemaker liet weten dat de patiëntenstop de aandacht heeft van minister Schippers van Volksgezondheid. Die heeft over deze kwestie  half april een overleg met de direct betrokken partijen.

Verder werd in het debat gesproken over het onbepaald laten van het geslacht in het paspoort, de instelling van een Staatscommissie belast het doen van voorstellen voor de herziening van het familierecht met het oog op ‘regenbooggezinnen’, geweld tegen LHBT’s en de zware Nederlandse delegatie naar de Olympische Winterspelen in de Russische badplaats Sotsji.

Het COC stuurde de Tweede Kamer voorafgaande aan het Kamerdebat een brief met voorstellen en sprak met diverse Tweede Kamerfracties.

[Bron: COC NL – Foto minister Bussemaker: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!