Terug naar overzicht

COC wil maatregelen tegen forse toename anti-LHBT-geweld

COC Nederland wil stevige maatregelen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) tegen anti-LHBT*-geweld. Volgens een politierapport is het aantal meldingen van LHBT-discriminatie bijna verdubbeld. Het COC spreekt op maandag 12 mei met de minister.

Verdubbeling

Volgens de meest recente POLDIS-rapportage van de politie verdubbelde het aantal meldingen van LHBT-discriminatie bijna, van 623 in 2011 naar 1.143 in 2012. De forse stijging wijst volgens de onderzoekers op een feitelijke toename, hoewel er mogelijk ook sprake is van toenemende aangiftebereidheid.

“Dit is een enorme toename. Wij willen dat de minister actie onderneemt”, zegt Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland.

Politieprioriteit

Het COC wil dat minister Opstelten de bestrijding van discriminatie tot een officiële prioriteit maakt voor zowel de landelijke politie als voor de wijkagent. De politieprioriteiten 2015-218 worden de komende maanden vastgesteld.

Ook pleit het COC voor een landelijke uitrol van Roze in Blauw, een team van de Amsterdamse politie dat zich specifiek richt op de aanpak van anti-LHBT-geweld.

Het COC wil verder dat er een hoger wettelijk strafmaximum komt bij zogenaamde haatmisdrijven, delicten met bijvoorbeeld homohaat als motief. Ook de Raad van Europa en de Europese Unie roepen Nederland op om een haatmisdrijfartikel in te voeren. Een dergelijk wetsartikel bestaat bijvoorbeeld al in België.

Transgenders

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek eerder dat 37 procent van de transgenders zich niet veilig voelt in de eigen woonomgeving. Het COC stelt voor om transgenderdiscriminatie expliciet strafbaar te stellen in het Wetboek van Strafrecht.

*LHBT: Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders

[Bron: COC NL – Foto minister Opstelten: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!