Terug naar overzicht

Tweede Kamer stemt voor afschaffing enkele-feitconstructie

De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag 27 mei in overgrote meerderheid  voor afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie’. Het COC streed 20 jaar voor deze wetswijziging. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer. 

Vóór het wetsvoorstel stemden CDA (behalve fractielid Jaco Geurts, die ‘om geloofsredenen’ tegen stemde), D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SP, VVD, 50Plus, Groep Bontes/Van Klaveren en Groep Van Vliet. Tegen stemden ChristenUnie en SGP. Daarmee kreeg het wetsvoorstel een ruime meerderheid: 141 voor en 9 tegen. Het COC is blij dat ook bijna de hele CDA-fractie heeft ingestemd met de afschaffing van de enkele-feitconstructie. Het CDA was daar nog tegen bij de vorige verkiezingen.

Overwinning

“Dit is een grote overwinning voor lesbiennes, homo’s en bi’s op religieuze scholen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de steun in de Tweede Kamer. “Als deze wet in werking treedt, hangt hen niet langer het zwaard van Damocles van ontslag of weggestuurd worden boven het hoofd. We bedanken de indieners en hopen dat ook de senaat snel met het voorstel instemt.”

Het initiatiefwetsvoorstel van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks maakt een einde aan de huidige mogelijkheid voor religieuze scholen om docenten en leerlingen weg te sturen wegens hun seksuele voorkeur, de zogenaamde ‘enkele-feitconstructie’. Het werd op 21 mei jl. verdedigd door D66-Kamerlid en voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Duran Renkema

De huidige wet leidt tot een gevoel van onveiligheid bij lesbiennes, homo’s en biseksuelen (LHB) op religieuze scholen, schreef het COC onlangs een brief aan de Tweede Kamer. Daarin riep de belangenorganisatie de Kamer op het wetsvoorstel snel aan te nemen.

In de COC-brief werd het voorbeeld genoemd van een 14-jarig lesbisch meisje dat een spreekbeurt over homoseksualiteit houdt op een orthodox-christelijke school. Het is niet ondenkbaar dat zij met een beroep op de enkele-feitconstructie van school mag worden gestuurd. Het COC verwijst in de brief ook naar de zaak van Duran Renkema – zie foto. Hij werd in 2011 ontslagen toen hij als docent op een gereformeerde basisschool ‘uit de kast kwam’.

Roze Stembusakkoord

Het COC strijdt al 20 jaar tegen de enkele-feitconstructie, sinds het artikel in 1994 werd opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling. In 2009 tekenden 30 duizend mensen een COC-petitie tegen het wetsartikel. Het wetsvoorstel dat nu is aangenomen door de Tweede Kamer, maakt deel uit van COC’s Roze Stembusakkoord dat in 2012 door 9 politieke partijen werd getekend. Nederland is over de enkele-feitconstructie op de vingers getikt door de Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens.

[Bron: COC NL]

– Foto Felicitaties aan de indieners van het initiatiefwetsontwerp na afloop van het debat: COC NL-Philip Tijsma

Trouw - Duran Renkema - 27 mei 2014

Zie ook: TROUW – Homoleraar wil nieuwe generatie christenen iets meegeven – interview met Duran Renkema

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!