Terug naar overzicht

Pride & Prejudice in Brazilië

Homoseksualiteit en sport: het is nog altijd een moeizame combinatie. Vorige week kwam de Canadese rodelaar John Fennell uit de kast. Hij had dat al in Sotsji willen doen, maar durfde het uiteindelijk niet aan. Hij voelde zich geïsoleerd: twee andere openlijk homoseksuele sporters die hij kende, hadden zich niet voor de Winterspelen weten te plaatsen. Mogelijk vreesde hij ook de rabiate anti-homowet en –cultuur van gastland Rusland.

Donderdag begon het WK voetbal in Brazilië. Als daar een homoseksuele voetballer uit de kast zou willen komen, voelt ‘ie zich vast nog geïsoleerder dan Fennell. Niet één van de ruim zevenhonderd deelnemende voetballers is openlijk homo, terwijl er op grond van gebruikelijke percentages zo’n veertig homo’s aan het toernooi mee zouden moeten doen.

En hoe vriendelijk is Brazilië eigenlijk voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s)? Kan je daar worden opgepakt door de politie of in elkaar worden geslagen door een willekeurige homofobe voorbijganger als je met een regenboogvlag zwaait? Het antwoord is ja én nee.

Brazilië doet het best goed als het gaat om LHBT-rechten. Zo kunnen vrouwen- en mannenstellen er in beginsel trouwen en kinderen adopteren. Homomannen kunnen, in tegenstelling tot Nederland, bloed doneren en de Gay Pride in Sao Paulo is met 2,5 miljoen deelnemers zelfs de grootste ter wereld! Onvergelijkbaar dus met een land als Rusland.

Maar Brazilië heeft ook een heel ander gezicht: het land met een van de hoogste aantallen LHBT-gerelateerde misdrijven ter wereld. In 2013 alleen al werden er meer dan 300 LHBT’s vermoord.

Daarbij speelt machismo mogelijk een rol. In 2007 daagde een speler van voetbalclub Sao Paulo de trainer van de concurrerende club Palmeiras voor de rechter omdat hij gezegd had dat die speler homo zou zijn. Op zich al opmerkelijk. De motivatie van de rechter om de eis af te wijzen was schokkender: ‘voetbal is een sport voor echte mannen, niet voor homo’s’.

TROUW - WK Voetbal Brazilie - opinieartikel COC-voorzitter Tanja Ineke - 14 juni 2014Het COC vroeg tijdens de Olympische Spelen in Rusland aandacht voor de anti-homowet en de slechte situatie van LHBT’s in Rusland. Tijdens dit WK steunen we de oproep van de lokale LHBT-beweging aan de Braziliaanse regering, om het geweld tegen LHBT’s hard aan te pakken en op te treden tegen discriminatie.

Maar bovenal roep ik WK-organisator FIFA hierbij op om nu eindelijk eens werk te maken van een veilig klimaat voor LHBT’s in het voetbal. Pak homofobe spreekkoren hard aan, zoals in Engeland gebeurt. Neem stelling tegen homofobie, zoals de Duitse voetbalbond. Of nog beter: neem een voorbeeld aan onze eigen KNVB en stel een actieplan op tegen homofobie in het voetbal.

Hopelijk zijn er dan bij het volgende WK voetballers die het voorbeeld van Robbie Rogers durven te volgen. Hij kwam vorig jaar als één van de eerste topvoetballers ter wereld uit de kast en heeft nu een glansrijke carrière bij de Los Angeles Galaxy. Helaas werd hij nog net niet geselecteerd voor het WK in Brazilië.

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland

Zaterdag 14 juni staat een verkorte versie van dit artikel in Trouw.

[Bron: COC NL – Illustratie WK Brazilië 2014 – CC-Pixabay]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!