Terug naar overzicht

Presentatie methode bespreekbaarheid homoseksualiteit

Vier migrantenorganisaties en COC Nederland presenteerden donderdagmiddag 19 juni een nieuwe methodiek om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in hun eigen kring. De presentatie vond plaats tijdens de slotbijeenkomst van de Gay-Straight Alliantie Integratie.

De nieuwe methodiek Ik kan mezelf niet zijn, maar ook geen ander is het resultaat van samenwerking tussen Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), Inspraakorgaan Turken (IOT), Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Malaica en COC Nederland. Zij werkten de afgelopen twee jaar samen, aan bespreekbaarheid van homoseksualiteit in bi-culturele kring. Het project wordt gefinancierd door het Europees Immigratie Fonds en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

Koen van Dijk (directeur COC Nederland) opende de conferentie met een speech waarin hij afsloot met de volgende tekst;

Deze methodiekbeschrijving bevat een overdraagbare handreiking om samen met lokale migranten organisaties en lokale LHBT-organisaties te stimuleren dat er op veel plekken in het land veilige plekken zijn voor LHBT’s om elkaar te ontmoeten. En om te stimuleren dat binnen alle gemeenschappen het gesprek met LHBT’s over het vergroten van hun veiligheid en acceptatie op een positieve en constructieve wijze wordt gevoerd.”

Verschillende betrokken uit het project hebben hun verhaal gedaan over, hoe het is om LHBT te zijn binnen een ‘gesloten gemeenschap’. Er werd gesproken over veiligheid, acceptatie, interne en externe worstelingen. Maar er was ook een positieve stem richting de toekomst.

De methodiek Ik kan mezelf niet zijn, maar ook geen ander werd door Koen van Dijk overhandigd aan het Amsterdamse gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) – zie foto. Vroege vertegenwoordigt de grootste fractie in de hoofdstedelijke gemeenteraad.

Heeft u interesse in de methodiek, dan kan u de digitale versie gratis opvragen bij  COC Nederland – stuur daarvoor een e-mail aan Susanne te Braak; [email protected].

[Bron: COC NL – Foto Koen van Dijk en Jan-Bert Vroege: COC NL-Osman Sarikaya]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!