Terug naar overzicht

Gay Pride Kerkdienst PLUS: ontbijt – dienst – onthulling website

De Gay Pride Kerkdienst groeit! Op zondag 3 augustus vindt voorafgaand aan de dienst in het kader van TransPride een TransPride-ontbijt plaats voor gelovige transgenders en hun familieleden en vrienden. Na de dienst wordt de website Regenbooghulp.nl gelanceerd. De dienst zelf is dit jaar voor een deel meertalig voor de vele buitenlandse gasten die mee zullen vieren.

TransPride

De Gay Pride verwelkomt dit jaar voor het eerst TransPride. Op zondag 3 augustus wordt daarom voor het eerst een TransPride-ontbijt georganiseerd. Per Vermaas, mede-organisator: “Met het ontbijt willen we een activiteit aanbieden die ontspanning biedt en waarin gelovige transgenders en hun vrienden en familie in alle rust van gedachten kunnen wisselen. Een mogelijkheid voor reflectie onder het genot van een heerlijk ontbijt.”

Regenbooghulp.nl

Na een boekje voor hulpverleners die te maken krijgen met LHBT*-mensen die een gelovige achtergrond hebben (Geloven onder de regenboog), komt er nu ook een website die eenieder die het aangaat snel wegwijs maakt bij vragen rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit: Regenbooghulp.nl.

De website wordt na de Gay Pride Kerkdienst feestelijk gelanceerd. Mariecke van den Berg, stafmedewerker van de LCC Plus Projecten: “Voor gelovige LHBT’s is het belangrijk dat ze terecht kunnen bij een hulpverlener die recht doet aan hun geloofsovertuiging. Deze website is een belangrijke stap in de richting van goede, betrouwbare en gemakkelijk toegankelijke hulpverlening.” Naast de lancering vindt er een gesprek plaats met een panel van hulpzoekers en hulpverleners en met de zaal over de rol van geloof in de hulpverlening aan christelijke LHBT´s.

Lezingen door Irene Hemelaar en Cindy Ndagire

Tijdens de Gay Pride Kerkdienst leest Irene Hemelaar uit de Bijbel. Irene is als zangeres een groot liefhebber van het Nederlandse lied. Daarnaast is zij directeur content van Amsterdam Gay Pride. Met haar komst heeft de jaarlijkse Gay Pride gewonnen aan nog meer inhoud en het in beeld brengen van de vaak aangevochten levens van LHBT’ers, nationaal en internationaal. De tweede lezing in de dienst wordt verzorgd door Cindy Ndagire, een van de leden van de zelforganisatie Uganda Gay on Move die zich inzet voor LHBT-asielzoekers uit Oeganda. Een van de twee collectes van de dienst is bestemd voor deze groep.

Nieuw lied

Voor de Gay Pride Kerkdienst schreef de Amsterdamse dichter/theoloog Sytze de Vries het lied Ik ga de stilte in. Op 3 augustus wordt het voor het eerst ten gehore gebracht. De sopraan Marene Elgershuizen, het Amstel Gospel Choir en organist/pianist Henny Heikens nemen de overige muzikale inbreng voor hun rekening.

Gay Pride Kerkdienst: Listen!

De bezoekers van de Gay Pride Kerkdienst worden dit jaar uitgenodigd te luisteren naar de stem in zichzelf. In discussies over seksuele gerichtheid en genderidentiteit wordt LHBT-mensen vaak gevraagd toch ook vooral begrip te hebben voor de visies van anderen. De eigen stem van LHBT-mensen heeft echter veel te zeggen… en dat mag gehoord worden!

Rebecca Onderstal, predikant in Cothen en voorganger: “Die eigen stem is als ooit gezaaid zaad dat lang in stilte op ontkieming heeft moeten wachten. Dat wachten is niet altijd even gemakkelijk, maar als het eenmaal ontkiemt, kan het niet langer verborgen blijven. Een mooie lezing uit het Evangelie naar Marcus zal ons luisteren, stil zijn én ontkiemen in de Gay Pride Kerkdienst begeleiden.”

Tijden en plaats

Datum: zondag 3 augustus 2014

Transpride-ontbijt: 10.30-12.00 uur (meer info en aanmelding: LKP-website).

Gay Pride Kerkdienst: 12.30-13.45 uur (deuren open: 12.00 uur).

Toegankelijk voor rolstoel, ringleiding voor doven en slechthorenden, doventolk aanwezig,

Hapje en drankje na afloop, live uitzending via: Keizersgrachtkerk.nl -> kerkdiensten.

Facebook: GayPrideKerkdienst / Twitter: @gaypridekerk

Lancering Regenbooghulp.nl: 14.00-15.00 uur

Locatie: Keizersgrachtkerk – Keizersgracht 566 te Amsterdam.

Organisatie Gay Pride Kerkdienst

De verantwoordelijkheid voor de Gay Pride Kerkdienst wordt gezamenlijk gedragen door: Protestantse Kerk Amsterdam, LKP – Landelijke koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging, Keizersgrachtkerkgemeente Amsterdam, CHJC – Vereniging van christelijke homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

* LHBT = Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.

[Bron/Illustratie: LKP]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!