Terug naar overzicht

COC blij met uitspraak kerkzaak

Mensenrechtencollege: kerk mag LHBT-jongeren niet weigeren

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) geen zaal mag weigeren aan LHBT*-jongeren. De EGU weigerde verhuur van een pand in Utrecht aan COC’s Jong&Out, dat activiteiten organiseert voor LHBT-jongeren. Het COC is blij met de uitspraak.

Volgens College maakt de EGU zich schuldig aan verboden discriminatie op grond van homoseksuele gerichtheid. “Een kerkgenootschap dat besluit de ruimten van een kerk openbaar aan te bieden, mag huurders in principe niet weigeren”, aldus het College.

COC’s Jong&Out probeerde vorig jaar een ruimte te huren bij Zaalverhuur7. Als eigenaar van het pand weigerde de EGU verhuur aan de LHBT-jongeren. De motivering: “Homoseksualiteit is in het christendom wereldwijd een dilemma. (…) Het is ons gebouw en wij bepalen aan wie we ruimtes verhuren. We kiezen daarin voor neutrale organisaties en zouden bijvoorbeeld ook geen ruimte aan de pedofielenvereniging verhuren.”

COC Midden-Nederland diende daarop een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens en wordt nu in het gelijk gesteld.

Erick Valk, voorzitter COC Midden-Nederland: “Dit is een goed oordeel voor COC Midden-Nederland, Jong&Out en voor de LHBT-emancipatie. Het is mooi om te zien dat het College hiermee aan de jongeren van Jong&Out bevestigt dat discriminatie op grond van homoseksuele gerichtheid niet mag!”

Ook COC-voorzitter Tanja Ineke is blij met de uitspraak: “Deze jongeren worden al vroeg geconfronteerd met discriminatie. Het is voor hen heel belangrijk dat het College onomwonden bepaalt dat dat niet mag. De kerk moeten zich als ieder ander aan de wet houden.”

Het Openbaar Ministerie denkt – mede vanwege deze uitspraak van het College – na over strafvervolging van de Evangelische Gemeente Utrecht vanwege discriminatie. Vorig jaar nam het Utrechtse stadsbestuur al openlijk afstand van het beleid van het kerkgenootschap.

Intussen heeft Jong&Out in Utrecht een onderkomen gevonden voor haar maandelijkse activiteiten in de U-bar. Zo’n 50 LHBT-jongeren komen daar iedere laatste zondag van de maand samen. Ze organiseren zelf activiteiten onder begeleiding van het COC. “Het is belangrijk dat zij elkaar daar kunnen ontmoeten op een plek vrij van discriminatie”, aldus Erick Valk, voorzitter COC Midden-Nederland.

Jong&Out organiseert activiteiten in heel Nederland – zie daarvoor: Jongenout.nl.

Lees HIER de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

* LHBT = lesbisch, homoseksueel, biseksuele en transgender

[Bron: COC NL/COC Midden-Nederland – Foto EGU: Printscreen Campusblog]

Zie ook:

Trouw – College: kerk mag niet zo maar homo-organisatie weigeren

Reformatorisch Dagblad – Commentaar: Kerken zijn niet vrij in keus bij verhuur gebouwen

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!