Terug naar overzicht

IBM meest LHBT-vriendelijk bedrijf ter wereld

IBM is uitgeroepen tot de meest LHBT-vriendelijke werkgever ter wereld door de Stichting Workplace Pride. De aankondiging is het resultaat van het Global Benchmark-onderzoek naar LHBT-beleid en praktijk op de werkvloer wereldwijd.

Negentien vooraanstaande werkgevers, met meer dan 1,9 miljoen werknemers in 96 landen namen deel aan dit onderzoek, en leverden daarvoor zelf de gegevens aan. De deelnemende bedrijven scoorden goed op het gebied van beleid en communicatie, maar de implementatie, voortgangsmeting en betrokkenheid bij LHBT leveranciers en klanten laat nog veel te wensen over.

Workplace Pride Global Benchmark 2014

De top-5 werkgevers scoorden als volgt tegenover de 100 procent maximum score in de Global Benchmark: 1. IBM (VS): 86 procent, 2. Dow Chemical (VS): 80 procent, 3. BNP Paribas: (Frankrijk) 76 procent, 4. Shell (Nederland): 73 procent en 5. Cisco Systems (VS): 67 procent.

De Global Benchmark is de afgelopen twee jaar ontwikkeld door Workplace Pride, met steun van de Universiteit Leiden en van belangrijke werkgevers in verschillende landen. De Benchmark geeft de ideale situatie weer voor LHBT inclusie op de werkvloer op een internationale schaal, en was in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik bij multinationals. Het doel is management te voorzien van gegevens over de stand van LHBT inclusie in het eigen bedrijf, en daarmee verbetering mogelijk te maken. Maar ook werkgevers die slechts in een land actief zijn kunnen van de Benchmark gebruik maken. En met de gegevens van de Benchmark wordt ook de vooruitgang op nationale schaal meetbaar.

De Global Benchmark meet 7 afzonderlijke gebieden op het gebied van LHBT inclusie. De gemiddelde scores voor alle deelnemers luiden per gebied als volgt: Beleid en Communicatie: 66 procent, Werknemers Netwerken: 53 procent, Inclusie en Betrokkenheid: 50 procent, Bewustmaking op de werkvloer: 47 procent, Ondersteuning en Gelijke Arbeidsvoorwaarden: 35 procent, Expertise en Monitoring: 30 procent, Betrekken van Klanten en Leveranciers: 26 procent.

De Global Benchmark laat ook het onderscheid naar sectoren zien. De sector IT en Technische Dienstverlening scoort het hoogst met 64 procent, de Financiële en de Publieke Sector scoren duidelijk lager met respectievelijk 51 procent en 34 procent.

Voorbeelden van best practises onder de deelnemers aan het onderzoek: brochures over het LHBT bedrijfs-beleid meesturen met de salarisstrook; aanstellen van een manager voor het wereldwijde LHBT-beleidsprogramma; specifiek opnemen van transgenders in zorgverzekeringen voor werknemers; ontwikkelen van wereldwijde programma’s voor straight allies; eisen dat ook leveranciers een LHBT-vriendelijk beleid hebben.

De Global Benchmark houdt rekening met de volgende aspecten: toepasbaarheid van LHBT-vriendelijk beleid binnen het nationale rechtssysteem; alle landen worden meegeteld, waarin de deelnemer minstens 5 procent van zijn werknemers heeft; de omvang van de organisatie op basis van het aantal werknemers.

De Global Benchmark is ontworpen als een jaarlijks terugkerend onderzoek, zodat de deelnemers hun vooruitgang over een aantal jaren kunnen volgen. De top-5 scorende organisaties krijgen de Global Benchmark Endorsement.

Partners bij de Global Benchmark zijn: COC (Nederland), PrOut@Work (Duitsland), L’Autre Cercle (Frankrijk), PrideInDiversity (Australië), EDGE (Italië).

[Bron/Grafiek: Worldplace Pride]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!