Terug naar overzicht

Kardinaal Eijk: ‘Homo’s moeten zich houden aan de onthouding’

Dat zegt kardinaal Eijk in een interview tijdens de bisschoppensynode in Rome waar hij de Nederlandse kerkprovincie vertegenwoordigd. Volgens de kardinaal wil een meerderheid van de deelnemers aan de synode geen verandering van de kerkleer over seksualiteit en wil ook paus Franciscus dat niet.

Kardinaal Eijk heeft voorafgaande en tot nu toe gedurende de bijzondere bisschoppensynode gezwegen, maar doorbreekt dat vandaag met een persconferentie in de Friezenkerk in Rome. Wat zijn persoonlijke inbreng is geweest tijdens de synode wil hij echter nog steeds niet bekend maken.

Afgelopen maandag werd het werkdocument dat als tussenbalans van de synode geldt gepubliceerd. In dat stuk werd opvallend mild over homoseksualiteit gesproken en dat gaf hoop dat er veranderingen op komst zijn. Eijk ontkent dat en vindt dat de tekst van het werkdocument moet worden aangepast, zodat het meer in lijn is met de kerkleer. “Het document is een verslag van wat gezegd is en dat kan dus ook de mening zijn van een minderheid”, stelt de kardinaal.

Eijk maakt duidelijk dat de meeste bisschoppen juist gewaarschuwd hebben ‘erg voorzichtig’ om te gaan met het onderwerp homoseksualiteit. “We moeten een pastorale zorg vinden die in staat is die mensen op het Evangelie gebaseerd levenspad te brengen”, zegt kardinaal Eijk. En over dat levenspad is Eijk ook duidelijk: “Homo’s moeten zich houden aan de onthouding.”

De kardinaal zegt dat de sfeer tijdens de synode ‘zeer broederlijk is, hoewel er spanningen en meningsverschillen zijn’. Volgens Eijk is er echter wel een duidelijke meerderheid onder de deelnemers aan de synode om vast te houden aan de bestaande pastorale praktijk en kerkleer over seksualiteit, gezin en huwelijk. Eijk zegt dat hij tot die meerderheid behoort en dat ook paus Franciscus geen verandering van de kerkleer wil. Eijk waarschuwt daarom dat mensen ‘geen overspannen verwachtingen’ van de paus moeten hebben.

Wat wel kan veranderen, volgens Eijk, is wijze waarop de kerkleer verkondigd wordt. Dankzij de discussies tijdens de synode zou de toon over veel onderwerpen – waaronder over homoseksualiteit – milder kunnen worden, denkt Eijk, maar daar blijft het dan ook bij.

COC Nederland verwacht nog altijd van kardinaal Eijk dat hij als hoofd van de Nederlandse Rooms-Katholieke kerk concreet vorm gaat geven aan de mildere toon over homoseksualiteit in het tussenrapport van de synode.

[Bron: COC NL, ANP, Katholiek Nieuwsblad – Foto kardinaal Eijk – met toestemming van Aartsbisdom Utrecht]

Zie ook:

‘Positieve ontwikkelingen’ rond homoseksualiteit in Rooms-Katholieke kerk

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!