Terug naar overzicht

‘Paar van gelijk geslacht geen tweederangs christenen’

Dat zegt de Duitse kardinaal Reinhard Marx vandaag tijdens een persbriefing over de discussies over homoseksualiteit in de bisschoppensynode in Rome. Kardinaal Marx is aartsbisschop van München-Freising en voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Tijdens die persbriefing doet kardinaal Marx een aantal uitspraken over homoseksualiteit en de relaties van paren van gelijk geslacht gedaan, waarmee hij duidelijk wil maken dat hij het tussentijdse verslag van de synode waarin in milde bewoordingen over homoseksuele gelovigen gesproken werd steunt.

Uitsluiting is niet de taal van de kerk

“Het huwelijk van man en vrouw is het ideaal, maar we mogen niet zwartwit denken. Als een paar van gelijk geslacht zo’n dertig jaar trouw samenleeft, kan ik dat niet veronachtzamen en zeggen dat ze niet volgens het Evangelie kunnen leven en ‘tweederangs christenen’ zijn – dat is ondenkbaar”, zegt kardinaal Marx. “Uitsluiting is niet de taal van de kerk. We moeten serieus kijken naar wat er evangelisch goed is in bepaalde situaties, zelfs als de relaties niet sacramenteel zijn. Dat is het uitgangspunt voor de pastorale benadering. Het open debat daarover is volop gaande.”

“Als bisschoppen hebben we de volgelingen van de kerk niet voor het uitkiezen”, benadruk kardinaal Marx. “Dus moeten we – zoals paus Franciscus in zijn apostolische exortatie ‘Evangelii Gaudium’ heeft duidelijk gemaakt – altijd goed kijken naar de situatie waarin de gelovigen zijn en van daaruit het pastorale gesprek voeren.”

Kerkleer is niet statisch

“De catechismus is duidelijk: homoseksuelen kunnen niet veroordeeld worden vanwege hun seksuele gerichtheid, maar homoseksualiteit praktiseren kan niet worden geaccepteerd”, zegt Marx. “Toch hoeft niet alles in negatieve termen beoordeeld te worden.”

Kardinaal Marx benadrukt daarbij ook dat de kerkleer niet statisch is, maar voortdurend in dialoog staat met de pastorale zorg. “De kerkleer, dat is evident, baseert zich niet op de tekenen des tijd, maar kan zich wel ontwikkelen. We kunnen het Evangelie niet veranderen, maar we moeten wel altijd inzien dat we niet alles wat daarin staat al volledig begrepen hebben.”

[Bron: Catholic News Agency, Vatican Insider – Foto kardinaal Marx: CC-Wolfgang Roucka]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!