Terug naar overzicht

Conclusie bisschoppen ‘zwaar teleurstellend’

‘Zwaar teleurstellend.’ Zo noemt COC-voorzitter Tanja Ineke de uiteindelijke conclusies over homoseksuelen van de bijzondere bisschoppensynode van de Rooms-Katholieke kerk. “De deur stond op een kier, maar lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen in het gezicht van Rooms-Katholieke LHBT’s*.”

“We hadden de hoop dat de Rooms-Katholieke kerk eindelijk een mildere toon zou aanslaan tegen LHBT’s. Die hoop lijkt voorlopig de grond in geboord. De bisschoppen zijn blijkbaar nog niet klaar voor een liefdevolle benadering van LHBT’s”, aldus Ineke.

De synode concludeerde zaterdag dat ‘er absoluut geen reden is om homoseksuele relaties ook maar op enigerlei wijze te zien als gelijk of in de verste verte in overeenstemming met God’s plan voor huwelijk en familie’.

Het enige positieve dat de bisschoppen opmerken is dat homoseksuelen niet ‘onterecht gediscrimineerd’ mogen worden en dat ze met respect en vriendelijkheid tegemoet moeten worden getreden.

In een voorlopig document van de bisschoppen, dat verscheen op 14 oktober, werden homoseksuelen nog omschreven als ‘mensen met gaven en talenten’. Homoseksuele relaties werden betiteld als ‘een kostbare vorm van steun voor beide partners’ en de vraag werd gesteld of het mogelijk is om de seksuele oriëntatie van homoseksuelen ‘te accepteren en te waarderen’.

Dat document kwam afgelopen dagen onder vuur te liggen van conservatieve geestelijken.

Ineke ziet slechts een enkel lichtpuntje: “De toon van de paus lijkt milder en op zich is het positief dát de Rooms-Katholieke kerk weer praat over een betere benadering van LHBT’s. Bovendien lijkt er een verschuiving gaande onder de bisschoppen. Een relatief grote minderheid was tégen dit voor homoseksuelen negatieve besluit. Dat alles kan onze diepe teleurstelling echter niet wegnemen.”

De stemverhouding van de bisschoppen over het besluit ten aanzien van homoseksuelen was 118 tegen 62.

Hierbij een LINK naar de Engelstalige versie van het Relatio Synodi, het slotdocument van de bisschoppensynode, op de site van het Vaticaan.

[Bron: COC NL – Foto Bisschoppensynode: CC-Mazur-CN]

* LHBT = lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders

ZIE OOK:

NOS – Synode verrast homopastores niet

New Ways Ministry – Synod Final Report Disappoints, But Significant Progress Is Made In the Process

IKON – Katholieke Kerk kiest niet voor homoseksuelen

Trouw – Bisschoppen willen toch geen homovriendelijke kerk

Volkskrant – commentaar Henk Müller: Onbarmhartig

NRC – Bisschoppen stemmen toch tegen meer homovriendelijke kerk

The Guardian – Pope Francis the loser as hardline bishops veto gay-friendly statements

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!