Terug naar overzicht

‘Sekseverandering ook in doopakte PKN’

De Protestantse Kerk van Nederland (PKN) zou sekseverandering ook moeten doorvoeren in iemands doopakte. Daarvoor pleitte prof. dr. Heleen Zorgdrager afgelopen donderdag bij de aanvaarding van haar ambt als hoogleraar Systematische Theologie met bijzondere aandacht voor genderstudies aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.

Heleen Zorgdrager - Foto PThU AmsterdamWanneer iemand een geslachtsveranderende operatie heeft gehad en nu door het leven gaat als man in plaats van als vrouw – of omgekeerd – dan zou de nieuwe naam van die persoon ook gewijzigd moet kunnen worden in de doopakte van de Protestantse Kerk in Nederland.

Dat betoogde prof. dr. Heleen Zorgdrager donderdag in Amsterdam bij de aanvaarding van haar ambt als hoogleraar Systematische Theologie met bijzondere aandacht voor genderstudies.

De wijziging in het geslacht kan sinds kort al in geboorteaktes bij de burgerlijke stand gewijzigd worden – overigens zonder dat daarvoor een geslachtsveranderende operatie nodig is.

Vanuit de werkgroep Transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek ligt deze vraag volgens Zorgdrager nu ‘op de tafel van de PKN. “Hoe zit het met de doopakte, kent God ook mijn nieuwe naam?”, vroeg de hoogleraar zich af en schaarde zich daarmee achter het initiatief.

[Bron: Friesch Dagblad – Foto Heleen Zorgdrager: PThU Amsterdam]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!