Nederlandse profvoetballers zien het gedrag van de supporters en de machocultuur als belangrijkste oorzaken voor de homofobie in het Nederlandse betaalde voetbal. Volgens 82 procent van de contractspelers is het daarom heel moeilijk om uit de kast te komen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 400 contractspelers uitgevoerd in opdracht van de John Blankenstein Foundation (JBF) en de Vereniging van Contractspelers (VVCS).
Bijna de helft van alle contractspelers uit het betaalde voetbal – 400 van de 850 – vulde de enquête in. De resultaten werden woensdag 4 november gepresenteerd in Nieuwsuur.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste spelers geen enkel probleem met een homoseksuele collega in het team heeft – ruim 70 procent vindt het prima als een teamgenoot uit de kast komt. Uit de antwoorden blijkt dat 4 procent van de spelers zelfs een medespeler kent die homo- of biseksueel is.
Naast het gedrag van de supporters en de machocultuur speelt volgens respondenten de landelijke media ook een rol bij de homofobie in het voetbal. Een derde denkt namelijk dat grote media-aandacht een reden kan zijn voor een homo- of biseksuele profvoetballer om niet uit de kast te komen. Financiële belangen van sponsors spelen volgens de respondenten daarbij geen rol – slechts 7 procent denkt dat verlies van marktwaarde een reden zal zijn om niet uit de kast te komen.
“Clubs kunnen een belangrijke rol spelen, onder meer door het onderwerp bespreekbaar te maken”, zegt JBF-projectmedewerker Huub ter Haar. “Helaas geven bijna alle clubs op dit punt nog niet thuis.” VVCS-voorzitter en oud-profspeler Danny Hesp denkt dat de spelers vooral willen dat de homovijandige sfeer rond het veld verandert. “Het zou goed zijn als mét ons ook de clubs hierin hun steentje bijdragen.”
KNVB-voorzitter Michael van Praag zegt ‘niet verrast’ te zijn door de onderzoeksresultaten en vindt ze ‘een extra stimulans om bij clubs in het betaald voetbal meer aandacht voor het thema homoacceptatie te vragen’. Van Praag denkt dat ‘homoacceptatie een kwestie van lange adem is’, maar wijst er ook op dat de KNVB een voortrekkersrol vervuld om de homoacceptatie in het voetbal te bevorderen. Dat gebeurd onder meer door het in 2012 op Coming Out Dag gelanceerde actieplan en de deelname aan de Canal Parade in 2013. Onderdeel van het actieplan is het geven van workshops om het onderwerp bespreekbaar te maken bij de clubs en het opleiden van vertrouwenspersonen.
COC Nederland heeft in een reactie op het onderzoek topvoetballers en clubs opgeroepen om in actie te komen. “Laat van je horen in de media, spreek fans aan op homofobe spreekkoren en weerleg vooroordelen over homo’s”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.
[Bron: JBF, VVCS, Nieuwsuur, ANP]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!