Terug naar overzicht

Maleisië - Rechter heft shariaverbod op crossdressing op

Een rechtbank in Maleise heeft het verbod in de provincie Negeri Sembilan waar de daar geldende shariawet moslimmannen verbiedt om vrouwenkleren te dragen in strijd met de Maleise Grondwet verklaard. Human Rights Watch spreekt van een grote overwinning voor transgenders in deze regio. De Maleise regering overweegt om stappen te zetten om het vonnis te herzien.

In de Maleise provincie Negeri Sembilan geldt naast de burgerlijke wetgeving voor moslims ook de sharia, de islamitische wetgeving. In een zaak die in hoger beroep voor een rechtbank in Negeri Sembilan werd behandeld, oordeelden de rechters dat Section 66 van de shariawetgeving waarin het voor moslimmannen verboden wordt om in het openbaar vrouwenkleren te dragen indruist tegen de Maleise Grondwet. De rechters noemde het verbod ‘kleinerend, onderdrukkend en onmenselijk’. De maximumstraf voor crossdressing bedraagt zes maanden of een boete van 250 euro.

De rechtbank oordeelde over een klacht van drie transvrouwen. Die werden in 2012 opgepakt en aangeklaagd omdat ze als moslimmannen gekleed waren in vrouwenkleren.

“De afwijzing van het Hof van het crossdressingverbod is een krachtige bevestiging van de rechten van transgenders in Maleisië”, zegt Boris Dittrich van Human Rights Watch. “Door de anti-discriminatiebepalingen in de Grondwet hoog te houden, maakt deze rechtbank duidelijk dat alle Maleisiërs zich kunnen uiten zoals zij zelf willen.”

Dit vonnis is van groot belang voor transgenders in Maleisië, want die worden regelmatig opgepakt vanwege het dragen van kleding van de andere sekse en dat is maar een van de vele vormen van onderdrukking waar transgender mee te maken krijgen. Human Rights Watch heeft daarover afgelopen september het rapport I’m Scared to Be a Woman: Human Rights Abuses against Transgender People in Malaysia gepubliceerd.

Een woordvoerder van Maleise premier heeft laten weten dat islamitische autoriteiten het vonnis voor herziening zouden moeten voorleggen aan een hogere rechtsinstantie. Dat zou nodig zijn om ‘Islamitische waarden en de integriteit van Islamitische autoriteiten veilig te stellen’. “Bovendien wordt daarmee de vastberadenheid van Islamitische autoriteiten getoond als het gaat om het inperken van begripvolle opvattingen over lesbiennes, homo- en biseksuelen en trangenders onder moslims”, zegt de woordvoerder. Ook vicepremier Tan Sri Muhyiddin Yassin heeft laten weten dat hij het vonnis – dat hij uiteraard respecteert – graag voor herziening zou willen laten beoordelen door een hogere rechtbank. Dat zou moeten worden gedaan door zijn collega-minister van Justitie, het bestuur van de provincie Negeri Sembilan en religieuze leiders van de Islamgemeenschap.

[Bron/Illustraties: HRW, Bernama]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!