Terug naar overzicht

Woensdag wc-actie op school: toiletten voor iedereen

Toiletten op school moeten er voor iedereen zijn, ook voor transgenders. Dat is het statement van de nationale wc-actie van COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk (GSA) en Transgender Netwerk Nederland (TNN) op 12 november. Leerlingen op 100 middelbare scholen voeren die dag actie voor genderneutrale wc’s. Ook vragen ze hun schoolleiding om de school transvriendelijker te maken.

Laurens (18) is transgender en doet mee met de actie: “Als transgender moet je op school elke dag kiezen of je naar het jongens- of het meisjestoilet gaat. Veel transgenders zijn daar zo bang voor, dat ze het de hele dag ophouden en pas thuis naar het toilet durven te gaan. Het zou veel fijner zijn als toiletten er voor iedereen zijn.”

Leerlingen voorzien de schoolwc’s woensdag van speciale stickers die aangeven dat de toiletten er voor iedereen zijn: voor jongens, meisjes én voor iedereen die daar (nog) niet zeker over is. De bijzondere stickers tonen afhankelijk van de invalshoek een jongetje, een meisje of allebei.

COC-GSA en TNN - WC ACTIE - 12 november 2014

Leerlingen vragen woensdag van hun schoolleiding ook andere maatregelen om transgenders op school een veilig gevoel te geven. Hebben docenten en zorgcoördinatoren voldoende kennis over transgenders? Is het veilig voor transgenders op school? Zijn er omkleedfaciliteiten bij gym? Werkt de administratie vlekkeloos als het gaat om naam- en geslachtsregistratie?

Transgender

 COC’s GSA Netwerk en TNN vragen met de actie aandacht voor de positie van transgenders op school, die vaak niet rooskleurig is. Zo krijgt jaarlijks een kwart van de transgenders op school te maken met negatieve reacties (uitschelden, flauwe grappen) en heeft bijna driekwart van de transgenderjongeren psychische klachten (neerslachtigheid, somberheid, etc.) (Sociaal en Cultureel Planbureau, 2012).

Tijdens de pubertijd zorgen hormonen ervoor dat je als jongen de baard in de keel krijgt en als meisje borsten. “Dat kan heel erg lastig zijn voor transgenders: dan krijg je juist als meisje de baard in de keel en als jongen borsten. Anderen zien je dan vaak niet meer voor wie je bent. Hun verwachtingen kloppen niet met wat ze zien”, zegt Sophie Schers van TNN. “Ben je welkom in het jongenstoilet als iedereen ervan uitgaat dat je een meisje bent? Veel transgenderjongeren drinken ’s ochtends maar niet zodat ze op school maar niet naar de wc hoeven. Heel ongezond!”

Toiletten

GSA WC-ACTIE QUOTE

Het doel van de actie is niet dat álle schooltoiletten er voor iedereen zijn. Er zijn ook jongens en meisjes die graag gescheiden naar de wc willen. COC’s GSA Netwerk en TNN stellen voor dat er in ieder geval meer dan één toilet voor iedereen is, anders heb je een speciale transgendertoilet, en dat is nóg ongemakkelijker voor transgenderjongeren. De ideale verdeling is één derde jongenstoiletten, één derde meisjestoilettenen één derde toiletten voor iedereen.

GSA Netwerk

COC ondersteunt het Nederlandse Gay-Straight Alliance Netwerk. Gay-Straight Alliances (GSA’s) zijn clubjes van homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en heteroleerlingen die samen seksuele diversiteit bespreekbaar maken. Op honderden scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet. Meer informatie op GayStraightAlliance.nl.

[Bron/Illustratie & Foto: GSA]

Zie ook een interview met Laurens in HP/De Tijd: In de bres voor het uniseks-toilet: ‘Transgenders soms letterlijk beide WC’s uitgeduwd’ – en met Bas in Sam-Sam Magazine: Stickers plakken voor samen plassen.

Zie ook de reactie van het Katholiek NieuwsbladKeuzes die geen keuzes zijn – over de actie van COC en TNN, door hen aangeduid als ‘gaystapo’…

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!