Terug naar overzicht

Transgender Gedenkdag in Maastricht

Op zaterdag 22 november 2014 vind de jaarlijkse Transgender Gedenkdag – ook wel Transgender Day of Remembrance (TDoR) – plaats in Maastricht. COC-voorzitter Tanja Ineke houdt tijdens de herdenking een korte toespraak en BeyonG Veldkamp van COC’s TransUnited een presentatie tijdens het middagprogramma.

Op Transgender Gedenkdag worden jaarlijks wereldwijd de slachtoffers van geweld tegen transgenders herdacht. Ieder jaar worden er ongeveer 250 gevallen geregistreerd van transgenders die vermoord zijn, vaak op zeer gruwelijke wijze. Zie voor actuele gegevens het Trans Murder Monitoring Project van Transgender Europe. Daaruit wordt duidelijk dat in dit jaar wereldwijd al 226 transgenders vermoord zijn – en dat is het topje van de ijsberg, want het gaat om de gevallen die bekend geworden zijn. Sinds januari 2008 zijn er 1612 moorden bij het TMM gerapporteerd. Het aantal geweldsdelicten zonder fatale afloop moet een schrikbarend veelvoud daarvan zijn.

Transgender Gedenkdag is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om stil te staan bij de slachtoffers, hen te herdenken, en op te roepen tot verbetering van de benarde positie van veel transgenders wereldwijd. Ook proberen we zo het inzicht en begrip van het publiek te vergroten.

Naast de Transgender Gedenkdag in Maastricht, is er op donderdag 20 november vanaf 18.45 uur ook een herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam bij het Homomonument – zie daarvoor het Facebookevent.

TRANSGENDER GEDENKDAG 2014 MAASTRICHT

PROGRAMMA zaterdag 22 november 2014

12.00 uur: Ontvangst bij COC Limburg (Bogaardenstraat 43)

12.30 uur: Stayin’ Alive – door Maurits Boote van Movisie – een presentatie over zelfmoordrisico’s en –preventie bij LHBT-jongeren

13.45 uur: Trans violence up close – presentatie en verhalen van drie transmensen die het geweld en discriminatie aan den lijve hebben ondervonden. Sprekers: Fernanda Milan (Guatemala), Kemal Ördek (Turkije) en BeyonG Veldkamp (Nederland – COC’s TransUnited)

16.15 uur: Filmvertoning bij Lumiere Cinema Maastricht (Bogaardenstraat 40b): Gun Hill Road

18.15 uur: Diner bij COC Limburg – kosten € 7,50 – opgeven op de site van Transgender Limburg

19.30 uur: Gezamenlijke stoet – in stilte vanaf COC Limburg (Bogaardenstraat 43) naar het Herdenkingsplein

20.00 uur: Herdenking van de slachtoffers met een aantal gastsprekers, waaronder COC-voorzitter Tanja Ineke – zie de speech HIER

21.30 uur: Gelegenheid tot napraten bij Café Rosé (Bogaardenstraat 43)

Voor meer informatie – zie de Transgender Limburg-Facebook.

[Bron/Illustratie: Transgender Limburg]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!