COC Nederland pleit vrijdag 28 november in een brief aan de Eerste Kamer voor behoud van de zogenaamde vrije artsenkeuze. Volgens het COC is het voor LHBT’s van belang om te kunnen kiezen voor een arts die kennis en sensitiviteit heeft op het gebied van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. De Eerste Kamer beslist in december over de kwestie.
UPDATE 16 december 2014 – Eerste Kamer stemt tegen het wetsvoorstel van minister Schippers waarin de vrije artsenkeuze beperkt wordt. 33 senatoren stemden voor, 38 stemden tegen – waaronder drie leden van de PvdA-senaatsfractie. Het kabinet en de coalitiepartijen PvdA en VVD beraden zich over de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel.
Volgens artikel 13 van de huidige Zorgverzekeringswet kan je in Nederland zelf bepalen naar welke arts of hulpverlener je gaat. Verzekeraars hebben de plicht om zowel de zorg van door hen gecontracteerde- als niet door hen gecontracteerde zorgverleners (deels) te vergoeden. Die plicht vervalt door de Wet verbod verticale integratie. Volgens deze nieuwe wet hoeven verzekeraars niet langer de zorg te vergoeden van zorgverleners waarmee ze geen contract hebben. Alleen wanneer men een – duurdere – restitutiepolis afsluit, krijgt men de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners nog vergoed. In andere gevallen wordt de zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners niet meer, of slechts voor een klein deel, vergoed.
Keuze voor LHBT-vriendelijke arts in gevaar
In de brief aan de Eerste Kamer maakt het COC duidelijk dat deze beperking van de vrije artsenkeuze ‘ernstige consequenties’ kan hebben voor LHBT’s die van zorg gebruik maken. LHBT’s ervaren dat kennis en sensitiviteit over seksuele gerichtheid of genderidentiteit bij reguliere zorgverleners vaak ontbreekt – er zijn zelfs behandelaars die uitgesproken negatief tegenover LHBT’s staan.
Door de voorgestelde beperking van de vrije artsenkeuze kunnen LHBT’s straks mogelijk niet meer vrij kiezen voor een arts die wel over voldoende kennis en sensitiviteit beschikt. Ook dreigen in jaren opgebouwde behandelrelaties te worden verbroken omdat de niet-gecontracteerde zorg niet meer wordt vergoed. Dat laatste kan vooral een probleem zijn voor mensen met hiv.
Concrete problemen
Het beperken van de vrije artsenkeuze kan ook concrete problemen opleveren voor bijvoorbeeld transgenders die (in hun transitietraject) een beroep doen op een psycholoog, seksuoloog of ggz-instelling. Als die zorgverleners wél over specifieke kennis beschikken, maar niét gecontracteerd zijn door de zorgverzekeraar, hoeft deze zorg niet langer vergoed te worden.
Soortgelijke problemen kunnen zich voordoen bij LHBT’s die psychiatrische hulp zoeken, maar daarvoor niet meer vrij die psychiater kunnen kiezen die bekend is met LHBT-specifieke psychische problemen, waaronder minderheidsstress en een verhoogde kans op suïcide.
COC Nederland pleit er bij de Eerste Kamer daarom voor niet in te stemmen met de voorgestelde beperking van de vrije artsenkeuze en dit deel van het wetsvoorstel niet te steunen.
[Bron: COC NL – Foto huisarts: CC-Pixabay]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!