Terug naar overzicht

COC juicht mogelijk einde bloeddonatieverbod toe

Homo- en biseksuele mannen mogen binnenkort mogelijk weer bloed doneren, zo maakte minister Edith Schippers (VWS) vrijdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Nu is het zo dat een man die ooit seks heeft gehad met een man nooit meer bloed mag geven. COC Nederland juicht de keuze van minister Schippers toe en pleit voor een snelle doorvoering van de beleidswijziging.

“Eindelijk lijkt er nu een einde te komen aan de jarenlange discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Het COC strijdt al jaren tegen het algehele donatieverbod voor mannen die seks met mannen (MSM) hebben. “Het gaat er om of je véilige seks hebt, niet met wie je seks hebt”, aldus Ineke.

Edith Schippers - Rijksoverheid.nl - kleinVolgens minister Schippers ontkracht onderzoeksrapport MSM en bloeddonatie van Sanquin Bloedvoorziening en de Universiteit Maastricht het veiligheidsargument voor permanente uitsluiting van MSM’s. Die zijn nu van bloeddonatie uitgesloten omdat Sanquin het risico op overdracht van het hiv-virus – dat aids kan veroorzaken – in deze groep heel hoog inschat. De minister schrijft daarover in haar brief aan de Tweede Kamer:

“Dit onderzoek toont aan dat er medisch wetenschappelijke gronden zijn om het donor selectiebeleid rond mannen die seks hebben gehad met andere mannen aan te passen. Dat doet mij deugd. Het belangrijke argument van veiligheidsrisico’s verdwijnt hiermee.”

Minister Schippers gaat over te nemen vervolgstappen overleg voeren met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, COC Nederland, bloedbank Sanquin en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten. Schippers wil dat daarover binnen drie maanden meer duidelijkheid geven aan de Tweede Kamer. COC Nederland pleit voor een snelle doorvoering van de beleidswijziging.

Het COC wijst er op dat tal van landen – zoals eind vorig jaar de Verenigde Staten – al tot het inzicht zijn gekomen dat de veiligheid van bloeddonatie niet in gevaar komt als het totale verbod op bloeddonatie door MSM’s word opgeheven. Volgens het COC is het goed dat Nederland nu volgt. De Tweede Kamer nam bovendien al twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door MSM’s toe te staan.

[Bron: COC NL/VWS – Foto Edith Schippers: Rijksoverheid.nl – Donorbloed: CC-MartinD]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!