Terug naar overzicht

Joodse Canon met venster over Joodse LHBT’s

Donderdag 26 maart is de Canon van 700 Jaar Joods Nederland gepresenteerd. Een boek en website over zeven eeuwen Joodse geschiedenis in Nederland. In 100 vensters wordt die geschiedenis samengevat, waaronder ook een venster over ‘homosynagoge’ Beit Ha’Chidush.

Een canon met 100 vensters over zeven eeuwen geschiedenis kan per definitie niet compleet zijn. In deze canon uiteraard aandacht voor de Holocaust en een venster over Anne Frank, maar opvallend genoeg geen venster over Aletta Jacobs (1854-1929), feministe van het eerste uur en voorvechtster van onderwijs voor vrouwen en het vrouwenkiesrecht, en wél opgenomen in de Canon van Nederland. Ook de seksuoloog Bernard Premsela (1889-1944), een voorvechter van seksuele hervorming en in 1931 oprichter van het eerste consultatiebureau voor geboortebeperking, ontbreekt. De vader inderdaad van Benno Premsela, voorzitter van het COC in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Maar de Joodse Canon heeft wel een LHBT-invalshoek met het venster over Beit Ha’Chidush (BHC). Dit ‘Huis van Vernieuwing’ werd in 1995 opgericht door een vriendengroep van openlijk homoseksuele Joden, geïnspireerd door Amerikaanse homosynagogen. Het doel was om Joodse LHBT’s een eigen spirituele plek te geven, waar zij volledig geaccepteerd zouden worden. De gemeente, die vanaf 1997 in de historische Amsterdamse Uilenburgersynagoge bijeenkomt, heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld tot een brede liberale geloofsgemeenschap, maar blijft LHBT-emancipatie koesteren. BHC organiseert bijvoorbeeld jaarlijks tijdens de Amsterdam Gay Pride een speciale Queer Shabbaton en was in 2010 betrokken bij de Joodse Boot tijdens de Canal Parade. Veel aandacht trok de kleine gemeente met het aanstellen van de eerste vrouwelijke rabbijn in Nederland, Elisa Klapheck.

Canon 700 jaar Joods Nederland - boekcover kleinDe Joodse Canon is samengesteld door historici dr. Bart Wallet en dr. Tirtsah Levie Bernfeld in opdracht van het Joods Educatief Centrum Creskas en het Joods Maatschappelijk Werk, organisaties met een brede achterban, van seculier tot orthodox.

Met de Joodse Canon willen deze organisaties aan de eigen achterban laten zien wat het gezamenlijk verhaal is dat de Joodse gemeenschap van nu gevormd heeft. Maar de canon is in feite voor iedereen die op een toegankelijke manier kennis wil vergaren over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in ons land.

De Canon van 700 Jaar Joods Nederland is te koop in de boekhandel en te bestellen bij Uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

[Bron/Illustraties: JoodseCanon.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!