Terug naar overzicht

COC geschokt door verstoorde herdenking

COC Nederland en COC West-Brabant-West & Tholen zijn geschokt door de verstoring van de dodenherdenking in Bergen op Zoom. Twee langsfietsende jongens scholden de bezoekers tijdens de twee minuten stilte uit voor ‘kankerhomo’s’.

“Dit is schokkend en respectloos”, reageren Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland) en Arnold van der Heijden (COC West-Brabant-West & Tholen). “Het laat zien hoe belangrijk het is om stil te blijven staan bij discriminatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) en te strijden voor acceptatie.”

COC West-Brabant-West & Tholen gaat aangifte doen van discriminatie en roept de politie op om werk van de zaak te maken. “Je kunt hierover niet zomaar je schouders ophalen en verder gaan of er niets gebeurd is”, aldus Van der Heijden. De belangenvereniging vraagt getuigen om zich te melden bij de politie met eventuele foto’s en filmpjes van de ordeverstoorders.

De twee jongens fietsten tijdens de twee minuten stilte langs de herdenking op het Thaliaplein in Bergen op Zoom. Ze riepen onder meer ‘Palestina, Palestina, kankerhomo’s. Jullie zijn de volgende’. Aanwezigen renden achter de jongens aan, maar kregen ze niet te pakken. COC West-Brabant-West & Tholen was bij de herdenking aanwezig om een krans te leggen voor gediscrimineerde, vervolgde en vermoorde lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Nederland en de wereld.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de identiteit van de twee jongens. Beschikbare camerabeelden worden teruggekeken en er is nauw contact met de gemeente Bergen op Zoom. Getuigen die de daders menen te kennen, worden opgeroepen om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

[Bron: COC NL – Foto Dodenherdenking: CC-Andrea Bandelli]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!