Terug naar overzicht

Nederland geen trendsetter meer op LHBTI-rechten

Nederland is geen trendsetter meer als het gaat om LHBTI*-rechten. Dat blijkt uit de ILGA-Europe Rainbow Map 2015 die op maandag 11 mei gepresenteerd werd. Ons land daalt van de vierde naar een gedeelde zevende plaats in Europa. Het COC bepleit een nieuw Roze Akkoord met politiek Den Haag om weer koploper te worden.  

Nederland blijft vooral achter waar het gaat om transgenderrechten; zo is discriminatie van transgenderpersonen in niet één Nederlandse wet expliciet verboden. Ook kent de  Nederlandse Grondwet geen expliciet verbod op LHBT-discriminatie. Er is geen haatmisdrijf artikel waarmee discriminerend geweld zwaarder bestraft kan worden en er zijn geen wetsbepalingen die mensen met een intersekse-conditie beschermen.

Om de achterstand in te halen, pleit COC Nederland voor een nieuw ‘Roze Akkoord’ met regering en parlement over LHBT-rechten. Daarin zou onder meer een verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet moeten worden opgenomen, evenals een haatmisdrijfbepaling en wetgeving die transgenders tegen discriminatie beschermt. COC-voorzitter Tanja Ineke en Philip Tijsma (voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politie) presenteerden het voorstel voor een nieuw Roze Akkoord in NRC Next van 18 november 2014.

ILGA-Europe Rainbow Map 2015 - klein

Het afgelopen jaar is, vooral dankzij COC’s eerste Roze Stembusakkoord, wel voortgang geboekt op het gebied van LHBT-rechten in Nederland. Zo werd het voor lesbische moeders eenvoudiger om juridisch ouder te worden en dankzij de transgenderwet hoeven transgender personen geen operaties meer te ondergaan om hun officiële geslachtsregistratie te kunnen wijzigen.

“Nederland timmert nog altijd aan de weg als het gaat om LHBT-wetgeving”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Maar trendsetter, zoals in 2001 met de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, is ons land niet meer.”

Nederland deelt haar zevende plaats in de ranglijst van de Europese LHBT-koepelorganisatie ILGA met Noorwegen. Koplopers op de Rainbow Map zijn het Verenigd Koninkrijk (m.n. Schotland), België en (heel opvallend) Malta. Onder aan de lijst staan Armenië, Rusland en Azerbeidzjan.

ILGA-Europe Rainbow Map 2015 - Country Ranking

ILGA-Europe presenteerde haar jaarlijkse Rainbow Map in Montenegro, waar het IDAHO 2015 Forum t.g.v. de Internationale Dag tegen Homo/Bi/Transfobie (IDAHO) wordt gehouden. Op de Rainbow Map krijgen Europese landen een waardering voor LHBTI-rechten als het gaat om gelijke behandeling en non-discriminatiebeleid, bestrijding van haatmisdrijven, gezinsbeleid, burgerrechten en asielbeleid.

Zie HIER meer informatie over de ILGA-Europe Rainbow Map 2015.

Zie HIER specifieke informatie over Nederland.

* LHBTI = lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie

[Bron: COC NL, ILGA-Europe]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!