Terug naar overzicht

Netwerk Roze FNV presenteert CAO-Regenboogchecklist

Netwerk Roze FNV presenteert op woensdag 13 mei een CAO-Regenboogchecklist en bieden deze aan bij het bestuur van de FNV. In de moderne CAO moet meer aandacht zijn voor seksuele en genderdiversiteit. Aan een paneldiscussie daarover wordt deelgenomen door Robert Loesberg, bestuurslid van COC Nederland.

De Regenboogchecklist is bedoeld voor werknemers en werkgevers. Werknemers kunnen aan de hand van de checklist nagaan op welke punten hun rechten goed zijn vastgelegd, en op welke punten verbetering mogelijk is. Samen met de vakbond kunnen zij vervolgens opkomen voor goede afspraken.

Seksuele diversiteit, verschillende typen relaties, en genderdiversiteit zijn nog onvoldoende doorgedrongen tot de arbeidsvoorwaarden. Het is dan ook hoog tijd dat de situatie van homo’s, lesbo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse-mensen verbeterd wordt. Maar ook voor hetero’s die een minder traditionele relatievorm hebben, valt er nog wel wat te regelen.

“In principe zou je ‘lief-en-leed-dagen’ kunnen invoeren”, zegt Michiel Odijk van Netwerk Roze FNV. “Dat zijn bijzondere verlofdagen waarop iedere werknemer recht heeft, voor prettige gebeurtenissen als partnerschapsvieringen en zilveren bruiloften, maar ook voor zorgen voor een vriend of vriendin, of bijwonen van een uitvaart.”

Odijk: “Als een werknemer niet hoeft aan te geven aan de werkgever welke relatie zij of hij ten opzichte van de betrokkene heeft, hoeft hij of zij zich niet gedwongen te voelen om uit de kast te komen.”

Netwerk Roze FNV - CAO-Regenboogchecklist

Netwerk Roze FNV – Presentatie CAO-Regenboogchecklist

Datum: woensdag 13 mei 2015 – tijdstip: 14.30-16.30 uur

Locatie: Staalbankiers – Lange Houtstraat 8 te Den Haag

Zie HIER voor een download van de CAO-Regenboogchecklist van Netwerk Roze FNV.

IDAHO NL klein

De Regenboogchecklist wordt deze week gepresenteerd vanwege de Internationale Dag tegen Homo/Bi/Transfobie. Zie voor meer informatie over en activiteiten de site IDAHO Nederland.

[Bron/Illustratie: FNV]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!