Terug naar overzicht

‘Wereldvreemde reactie Vaticaan op Iers referendum’

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de reactie van het Vaticaan op het Iers referendum voor de openstelling van het huwelijk ‘dieptriest en wereldvreemd’. Kardinaal Pietro Parolin noemde de uitslag ‘een nederlaag voor de mensheid’.

Kardinaal Pietro Parolin zei gisteravond in Rome dat hij ‘bedroefd (is) over de uitkomst’ van het referendum, waarin ruim 60 procent van de Ieren vóór de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht stemden. Volgens de prelaat is de uitslag ‘niet alleen een nederlaag voor christelijke principes, maar ook een nederlaag voor de mensheid’.

“De uitslag van het Ierse referendum is juist een overwinning voor de liefde”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De reactie van kardinaal Parolin is dieptriest en volkomen wereldvreemd. Laat het Vaticaan een voorbeeld nemen aan aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin, die concludeert dat het de kerk is die een reality-check nodig heeft na de uitslag van het referendum.”

Ook Eurocommissaris Frans Timmermans heeft via Facebook een reactie gegeven. Hij laat weten dat het standpunt van de kardinaal zijn ‘inlevingsvermogen ver te boven’ gaat. “Voor mij is liefde een teken van medemenselijkheid en daarmee een triomf voor de mensheid”.

Mgr. Parolin is als kardinaal-staatssecretaris het hoofd van de Romeinse Curie en daarmee de tweede man in het Vaticaan. Hij geldt bovendien als een vertrouweling van paus Franciscus. Vaticaan-watcher Stijn Fens denkt daarom dat de paus niet vreemd zal hebben opgekeken van de uitspraken van de kardinaal. “Dit heeft Parolin met hem overlegd. Hij reageerde pas dinsdag, drie dagen nadat de uitslag van het referendum bekend werd”, zegt Fens in Trouw.

[Bron: COC NL – Foto kardinaal Parolin: CC-Blancoduno]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!