Terug naar overzicht

Riek Stienstralezing over religie en homoseksualiteit

Donderdag 4 juni a.s. wordt de jaarlijkse Riek Stienstralezing gehouden, met dit jaar als thema ‘religie en homoseksualiteit’. Sprekers zijn dr. David Bos en dr. Ludovic-Mohammed Zahed, Europa’s eerste openlijk homoseksuele imam.

De Riek Stienstralezing 2015 wordt georganiseerd vanuit het Haardvuur Avond project van Döne Fil, en het project I Believe I am Gay van fotografen-duo Hadas Itzkovitch en Anya van Lit. Dit in samenwerking met het Bijbels Museum en COC Nederland.

Sprekers zijn:

David Bos – werkt als godsdiensthistoricus/socioloog aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer over de acceptatie van homoseksualiteit onder Marokkaanse en protestantse Nederlanders. Thans werkt hij aan een onderzoek (VU & Universiteit Utrecht) naar publieke debatten over religie en homoseksualiteit.

Dr. Ludovic-Mohammed Zahed – bekend als Europa’s eerste openlijk homoseksuele imam. Zahed is een invloedrijke activist en pleit voor gendergelijkheid en liberalisme. Hij is ervan overtuigd dat het mogelijk is om een inclusieve vertegenwoordiging van de Islam te creëren, bevrijdend en vredelievend. In zijn speech deelt hij zijn visie over de gezamenlijke waarden van de Islam en het Westen aangaande gender-gelijkheid. Hij werd geraadpleegd als expert op zijn vakgebied door de Britse rechtbank (2012) en door de Franse Senaat (2013).

Aansluitend zullen vertegenwoordigers van verschillende religies discussiëren over seksuele diversiteit en religie.

Riek Stienstra*lezing 2015 – Religie en Homoseksualiteit

Datum: donderdag 4 juni 2015 – tijdstip: 19.00-21.00 uur

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Singel 411/hoek Spui te Amsterdam

Reserveren is gewenst, via [email protected], onder vermelding van ‘Stienstralezing’.

Voorafgaand en na afloop van de lezing is er gelegenheid de fototentoonstelling I Believe I am Gay te bekijken in het Bijbels Museum (toegang gratis: 17.00-18.45 uur en 21.00-22.45 uur). De Oude Lutherse Kerk is geopend vanaf 18.30 uur.

* De lezing is genoemd naar Riek Stienstra (1942-2007), oud-directeur van Schorer – kennis- en praktijkinstelling voor geestelijke en fysieke gezondheid van LHBT’s. De lezing is een initiatief van de Stichting Vriendinnen en Vrienden van Schorer, die jaarlijks LHBT-projecten financieel ondersteunt.

[Bron/Illustraties: Vriendinnen en Vrienden van Schorer]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!