Terug naar overzicht

TranScreen 2015

Van 3 tot en met 7 juni wordt de derde editie van TranScreen, het Amsterdamse Transgender Filmfestival, gehouden.

Het festival presenteert in filmtheater Rialto en filmhuis Cavia 62 speelfilms, korte films, muziekvideo’s en documentaires over transthema’s. Daarnaast kunnen bezoekers van TranScreen vanaf 3 juni de tentoonstelling ‘Belichaming’ bekijken in 4BID Gallery op de Overtoom 301.

Er is dit jaar vooral aandacht voor films uit Turkije, Nederland, Zweden, Afrika en Australië, maar heeft ook een programma over sekswerk.

Heel wat films worden omlijst met workshops en debatten, en aangevuld met tentoonstellingen, feestjes en afterparty’s. Het festival is meer dan film, het wil ook nadrukkelijk een ontmoetingsmoment en veilige haven zijn voor iedereen die bezig is met genderdiversiteit.

TranScreen 2015

Hoogtepunt in het brede aanbod is de première op 5 juni in Rialto van de Nederlandse documentaire ‘Transanders – Transgenders vertellen’. In deze nieuwe documentaire van Kim Bakker vertellen crossdressers en transgenders van middelbare leeftijd uit Amsterdam openhartig over leven met een geheim, twijfel en zelfacceptatie, over het maken van offers en de bevrijding na hun coming-out, over hun sociaal maatschappelijke rol en innerlijke beleving van hun genderidentiteit.

Het volledige programma is online te raadplegen op TranScreen.org.

[Bron/Illustratie: TranScreen]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!