Terug naar overzicht

Vandaag einde ontslagmogelijkheid LHB-docent

Vandaag, woensdag 1 juli 2015, komt er officieel een einde aan de mogelijkheid voor religieuze scholen om lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) leerlingen en docenten te ontslaan of weg te sturen. Dat is het gevolg van de wet tot afschaffing van de enkele-feitconstructie die vandaag in werking treedt.

Tot vandaag konden scholen op religieuze grondslag LHB-leerlingen en docenten weigeren of wegsturen; niet uitsluitend op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’. Zo ontsloeg een gereformeerde in Oegstgeest in 2011 docent Duran Renkema (foto) omdat hij een relatie kreeg met een man.

De afschaffing is het gevolg van een initiatiefwetsvoorstel van voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp (D66) en Tamara van Ark (VVD), Keklik Yücel (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks). Dat werd op 27 mei 2014 aangenomen door de Tweede Kamer en op 10 maart 2015 door de Eerste Kamer.

Grote overwinning

COC Nederland streed sinds de introductie in 1994 tegen de enkele-feitconstructie. In 2009 tekenden meer dan 30 duizend mensen een COC-petitie tegen het gewraakte wetsartikel. COC-voorzitter Tanja Ineke sprak op de dag dat de Eerste Kamer stemde voor afschaffing van de enkele-feitconstructie van ‘een grote overwinning voor lesbiënnes, homo’s en bi’s in het religieus onderwijs; zij mogen nooit meer gediscrimineerd worden om hun seksuele gerichtheid’.

Met afschaffing van de enkele-feitconstructie is COC’s Roze Stembusakkoord definitief voltooid. Dankzij dat akkoord kwam er ook verplichte voorlichting op school, een wet lesbisch ouderschap en een wet waardoor transgenders eenvoudig hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen. Gemeenten mogen geen weigerambtenaren meer aannemen. COC Nederland werd op 29 juni 2015 onderscheiden met een Rainbow LGBT Achievement Award voor het Roze Stembusakkoord.

Inmiddels werkt het COC aan een nieuw Roze Akkoord, met daarin onder meer een verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet, een verbod op transgenderdiscriminatie, een regeling voor meerouderschap en afschaffing van geslachtsregistratie. Lees HIER meer over het nieuwe Roze Akkoord.

[Bron/Foto: COC NL]

Met jouw steun kan het COC nog veel meer mooie resultaten boeken. Word nu LID!