Terug naar overzicht

Keizersgrachtkerk maakt plaats voor Gay Pride Kerkdienst

Op zondag 2 augustus vieren kerkelijke gemeente en LHBT’s samen Gay Pride Kerkdienst. Al enige jaren vindt de Gay Pride Kerkdienst onderdak in de monumentale Keizersgrachtskerk in Amsterdam. Na de dienst in 2014 besloot de Keizersgrachtkerkgemeente op de zondag na de Canal Parade de Gay Pride Kerkdienst mee te vieren met de bezoekers van die kerkdienst.

Samen delen

Leden van de Keizersgrachtkerkgemeente werken al langer mee in de voorbereidingsgroep van de Gay Pride Kerkdienst. Het besluit om nu met de hele kerkelijke gemeente aan te sluiten bij de Gay Pride Kerkdienst lijkt dus alleen maar logisch.

Joost Koedijk, voorzitter van de Keizersgrachtkerkgemeente: “Toevallig is het thema van de Gay Pride en dus ook van de Gay Pride Kerkdienst ‘Share’. Wat is er mooier dan ook als twee gemeenschappen waartussen al heel wat overlap bestaat trouwens, met elkaar een kerkdienst te delen? We staan van harte achter de doelstellingen van de Gay Pride Kerkdienst en doen dat dus graag.”

Levensliederen

Het thema van de Gay Pride wordt in de Gay Pride Kerkdienst vooral bezongen. Het leven van LHBT’s staat centraal in thema’s als eenzaamheid, coming out en de eigen betekenis van het leven van LHBT’s voor het samenleven. Irene Hemelaar, zangeres en directeur LHBTI-emancipatie van de Amsterdam Pride, zal samen met haar Duo Wilde Orchidee de meeste levensliederen ten gehore brengen.

Irene Hemelaar: “Er is voor een mooie diversiteit aan seculiere liedjes gekozen, die, begeleid door mijn collega Paul Tijink, op het kerkorgel en de vleugel een extra dimensie krijgen.”

Een nieuw lied

Tevens zal in de Gay Pride Kerkdienst een nieuw lied te horen en te zingen zijn. Stijn van der Loo, die ook de muziek schreef voor ‘Ken je mij’, een bewerking van Psalm 139 door Huub Oosterhuis, tekende er voor. Het nieuwe lied is een lied van samenzang voor alle bezoekers van de Gay Pride Kerkdienst.

Amsterdam Gay Pride Kerkdienst 2015 FLYERGay Pride Kerkdienst

De dienst vindt dit jaar plaats in de Keizersgrachtkerk (Keizersgracht 566 te Amsterdam) op zondag 2 augustus a.s. om 12.00 uur (deuren open: 11.30 uur).

Voorganger is Niek Scholten, predikant van de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam en lid van de voorbereidingsgroep. Hij zoomt in op het levensverhaal van de Bijbelse profeet Jona die liever ‘in de kast kroop’, maar toch zijn roeping moest volgen. Tijdens de kerkdienst leest de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg uit de Bijbel.

Toegankelijk voor rolstoel, ringleiding voor doven en slechthorenden, doventolk en crèche aanwezig. Hapje en drankje na afloop.

Live uitzending via: Keizersgrachtkerk.nl -> kerkdiensten. Meer informatie: Facebook-GayPrideKerkdienst en Twitter: @gaypridekerk.

Organisatie

De verantwoordelijkheid voor de Gay Pride Kerkdienst wordt gezamenlijk gedragen door: Protestantse Kerk Amsterdam, LKP – Landelijke koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging, CHJC – Vereniging voor christelijke lesbiennes, homo’s en biseksuelen, en de Keizersgrachtkerkgemeente Amsterdam.

LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.

[Bron/Illustraties: LKP]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!