Terug naar overzicht

COC brengt vurige ode aan ‘aanstootgevende’ kus bij Pride

COC Nederland brengt tijdens de Canal Pride op 1 augustus een vurige ode aan de kus van twee mannen en twee vrouwen, en vraagt het publiek om mee te doen. Volgens recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vinden veel Nederlanders een homo- of lesbische kus ‘aanstootgevend’.

“Bij een heterokus denken mensen terecht ‘wat leuk, die zijn verliefd’, maar als twee homo’s of lesbiennes elkaar zoenen dan is dat ineens aanstootgevend”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de actie. “Nederland is minder tolerant dan we soms denken. Het is tijd voor echte acceptatie!”

Het COC brengt op haar boot een vurige en zeer zichtbare ode aan de kus. Twee mannen en twee vrouwen stijgen op de boot tot grote hoogte wanneer ze zoenen of hun leven er van af hangt.

#DeelEenKus

Het COC roept Nederland op om ook een kus te delen, door een foto met als hashtag #DeelEenKus te plaatsen op Facebook, Twitter of Instagram. Het thema van Gay Pride 2015 is ‘Share’.

Uit het SCP-rapport Wel trouwen, niet zoenen (mei 2015) blijkt dat een derde (35%) van de Nederlanders het aanstootgevend vindt als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen, bij twee vrouwen is dat een kwart (24%). Slechts één op de tien (12%) vindt het aanstootgevend als een man en een vrouw elkaar in het openbaar zoenen.

Uit eerder SCP-onderzoek bleek al dat ongeveer twee derde van de LHBT’s hun gedrag aanpast om negatieve reacties te voorkomen. Zo raakt 57% hun partner om die reden niet aan in de in de openbare ruimte.

[Bron: COC NL]