Terug naar overzicht

Instrumentenbox seksuele en genderdiversiteit voor LHBT's met een verstandelijke beperking

Op 17 september was het zover: de presentatie van de digitale instrumentenbox Begeleiding zonder Stempel. In de box zijn tools te vinden ter ondersteuning van LHBT-cliënten met een verstandelijke beperking. De digitale instrumentenbox werd ontwikkeld binnen het project Begeleiding zonder Stempel – een samenwerkingsverband van de belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking LFB, Vilans en het COC.

25 mensen van verschillende zorgorganisaties kwamen voor deze lancering bij elkaar om meer te horen over de instrumentenbox en het ambassadeurschap van de box.

Instrumentenbox Begeleiding zonder Stempel

In de box vind je een overzicht van (bestaande) instrumenten die begeleiders kunnen gebruiken bij het bespreekbaar maken en ondersteunen/begeleiden van cliënten in de bewustwording van (hun) mogelijke seksuele gerichtheid of genderidentiteit.

Instrumentenbox Begeleiding Zonder Stempel - toelichting

De instrumentenbox is HIER gratis te downloaden.

Taboe in gehandicaptenzorg

Volgens de zorgprofessionals die bij de lancering aanwezig waren kan de instrumentenbox goed bijdragen aan het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit. Bij de discussie bleek dat er op dat vlak nog een lange weg te gaan is. Het onderwerp seksualiteit is vaak nog een lastig onderwerp, laat staan LHBT-gevoelens. Er hangt een taboesfeer omheen.

Ambassadeurschap

Tijdens de bijeenkomst werd ook het ambassadeurschap besproken. We zochten vijf ambassadeursduo’s van een begeleider en cliënt die de instrumentenbox gaan promoten binnen de eigen organisatie. De aanwezigen dachten mee over de invulling van het ambassadeurschap.

Aan het eind van de middag hadden vijf ambassadeursduo’s zich aangemeld. De komende tijd volgen we hen in hun campagne.

Bespreekbaar maken

Er is nog een lange weg te gaan, maar we hopen dat we door dit soort bijeenkomsten, instrumenten en initiatieven samen een olievlek vormen die zich langzaam uitbreidt.

[Bron/Illustratie: ZonderStempel.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!