Terug naar overzicht

COC: Aanpassing bloeddonatiebeleid nauwelijks van praktisch belang voor homoman

“Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen.” Dat zegt de teleurgestelde COC-voorzitter Tanja Ineke in reactie op de wijziging van het bloeddonatiebeleid die minister Edith Schippers (VWS) op woensdag 28 oktober bekend maakte.

Momenteel mogen homo- en biseksuele mannen nooit bloed doneren, ook niet als ze altijd veilige seks hebben. Het COC vindt dat onnodig discriminerend en wil dat seksueel risicogedrag bepalend wordt voor de vraag of iemand bloed mag doneren. Minister Schippers stelde woensdag voor om het verbod op bloeddonatie door homo- en bimannen te beperken tot 12 maanden na het laatste seksuele contact met een man. Voor bloedplasmageneesmiddelen blijft een totaal donatieverbod bestaan.

Edith Schippers - Rijksoverheid.nl - kleinZeer teleurstellend

COC-voorzitter Ineke noemt het voorstel van Schippers ‘zeer teleurstellend’. “Ook voor ons staat de veiligheid van de bloedvoorziening voorop, maar het nieuwe beleid blijft onnodig discriminerend. Dit voorstel biedt te weinig en komt te laat.”

Ineke wijst er op dat seksueel actieve homomannen onder het nieuwe beleid nog altijd geen bloed mogen doneren, ook niet als ze altijd veilige seks hebben. Het beleid is slechts van praktisch belang voor biseksuele mannen in een langdurige monogame relatie met een vrouw.

Het symbolisch belang van het besluit is volgens Ineke gelegen in het feit dat bloedbank Sanquin en het ministerie van VWS nu eindelijk erkennen dat het huidige totale verbod op bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen onnodig discriminerend is. Het beleid kan prima worden aangepast zonder dat de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar komt.

Op aandringen van het COC spreken het ministerie van VWS, bloedbank Sanquin en het COC volgend jaar verder over eventuele verdergaande aanpassingen van het bloeddonatiebeleid.

Onnodig lang

Het COC is tegen een uitsluitingstermijn voor homo- en biseksuele mannen en vindt een termijn van 12 maanden na het laatste homoseksuele contact onnodig en veel lang. Een hivinfectie kan namelijk al na 12 dagen met een bloedtest worden geconstateerd.

Bloedbank Sanquin stelt zelf in een notitie dat noodzaak en lengte van een uitsluitingstermijn van 12 maanden ‘niet wetenschappelijk onderbouwd zijn’. Ook stelt Sanquin: ‘veranderingen in de uitsluitingstermijnen [in andere landen] hebben niet geleid tot een toename van het aantal hiv infecties bij bloeddonors’. Toch wil de bloedbank de uitsluitingstermijn niet verder bekorten.

Oproep

Het COC roept de Tweede Kamer en minister Schippers op om seksueel risicogedrag alsnog bepalend te maken voor de vraag of mensen bloed mogen doneren. Er zou bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden naar wisselende seksuele contacten en condoomgebruik. Dergelijke beleid wordt al gevoerd in Italië, Spanje en sinds kort Argentinië.

Het COC roept het kabinet al jaren op om het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen af te schaffen. In gesprekken met ministerie van VWS en bloedbank Sanquin bepleitte het COC fel dat niet de vraag met wie je seks hebt maar of dat veilige seks is, bepalend moet zijn voor bloeddonatie. Ook de Tweede Kamer en het College voor de Rechten van de Mens riepen de afgelopen jaren op om het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen te schrappen. Minister Schippers besloot eerder dit jaar dat het bloeddonatiebeleid gewijzigd kon worden naar aanleiding van een onderzoek van Sanquin en de Universiteit van Maastricht.

[Bron: COC NL – Foto bloeddonatie: CC-MartinD – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!