Terug naar overzicht

Frankrijk maakt bloeddonatie homo/bimannen mogelijk

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogen in Frankrijk vanaf de lente van 2016 onder voorwaarden bloeddonor worden. Dat heeft de Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine (PS) woensdag aangekondigd. De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd om de veiligheid van de ontvangers van donorbloed te garanderen.

Volgend voorjaar mogen homo- en biseksuele mannen die gedurende de twaalf voorafgaande maanden geen seks met een man hebben gehad bloed (cellen en plasma) doneren. Mannen die gedurende vier maanden geen relaties met mannen hadden of slechts met één enkele partner, mogen bloedplasma doneren.

Voorafgaande aan de bloeddonatie moeten de donors een vragenlijst invullen en wordt met hen een gesprek gevoerd over mogelijk seksueel risicogedrag.

Als blijkt dat er geen risico’s kleven aan deze verruiming van het bloeddonatiebeleid, wordt in 2017 bekeken of de regels voor bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen verder versoepeld kunnen worden. “Als uit onderzoek blijkt dat het nieuwe beleid geen verhoogd risico voor de bloedvoorraad heeft opgeleverd, dan kan in 2017 besloten worden om voor homo- en biseksuele mannen dezelfde regels te laten gelden als voor de rest van de bevolking”, liet minister Touraine weten.

Frankrijk hanteert nu nog een bloeddonatieverbod voor mannen die ooit seks met een man hebben gehad. Minister Touraine liet al in 2012 weten dat totaalverbod te willen afschaffen. Dat was ook één van de verkiezingsbelofte van president Hollande tijdens de presidentsverkiezingen in 2012.

[Bron: De Morgen – Foto donorbloed: CC-MartinD]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!