Terug naar overzicht

Mager aanbod plastisch chirurgen en zorgverzekeraars aan transgenders

COC en transgenderorganisaties hebben deze week in een brandbrief aan minister Edith Schippers om vergoeding van de hele medische behandeling van geslachtskenmerken van transgenders gevraagd. Plastisch chirurgen en zorgverzekeraars hebben de minister nu aangeboden om de borstconstructie voor een beperkte groep transgenders vanaf 2017 weer in het basispakket op te nemen. “Een mager aanbod waarvan we kennis hebben genomen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Vooralsnog wachten we de reactie van minister Schippers op onze brandbrief af.”

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de zorgverzekeraars hebben minister Schippers van Volksgezondheid voorgesteld een klein aantal plastisch chirurgische ingrepen vanaf 2017 mogelijk toch weer in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. Dat wordt vandaag door de Volkskrant gemeld.

Het gaat om ooglidcorrecties die een aanzienlijke gezichtsbeperking moeten verhelpen, besnijdenis bij mannen en borstconstructies voor vrouwen en transgenders die geen aanleg hebben voor borstontwikkeling. Bij die laatste groep gaat het om vrouwen en transgenders die vanwege een aangeboren afwijking geen borstklierweefsel hebben. Om die reden groeien er bij sommige transgenders ondanks een hormoonbehandeling toch geen borsten.

Voorzitter Tanja Ineke van COC Nederland noemt dit ‘een mager aanbod’, omdat maar een kleine groep transgenders er baat bij zal hebben en bovendien ook pas in 2017 zal ingaan. “Waar het om gaat is dat er al veel sneller zekerheid komt dat transgenders de transitie kunnen doorlopen zonder dat dit afhankelijk is van de hoogte van je inkomen”, zegt COC-voorzitter Ineke. “Dat is van belang voor de persoonlijke emancipatie van transgenders en het bevorderen van de maatschappelijke acceptatie van genderdiversteit.”

Het COC heeft kennis genomen van het voorstel van de plastisch chirurgen en de zorgeverzekeraars en wacht nu het antwoord van minister Schippers op dit voorstel én vooral op de brandbrief van COC, Transgender Netwerk Nederland en patiëntenvereniging Transvisie af.

[Bron: COC NL, de Volkskrant – Foto Operatiekamer: CC-US Air Force]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!