Terug naar overzicht

Hiv uit de kast: campagne om stigma rond hiv te bestrijden

In de aanloop naar Wereld Aids Dag wordt vandaag de campagne ‘Hiv uit de kast’ gelanceerd. Stichting Hello Gorgeous en de Hiv Vereniging Nederland (HVN) willen daarmee laten zien hoe leven met hiv er tegenwoordig uitziet.

Nederland telt ruim 19.000 mensen die bekend zijn met hun hiv-infectie. Daarbij zijn er nog enkele duizenden die niet op de hoogte zijn van hun positieve hiv-status. Dankzij effectieve medicatie valt er in het algemeen prima met hiv te leven. Mensen met hiv ervaren echter nog steeds veel onwetendheid en een gebrek aan kennis aangaande hiv onder de algemene bevolking.

“Deze campagne is een uniek initiatief van de hiv-community zelf”, zegt HVN-voorzitter Alexander Pastoors. “Door deze campagne krijgt hiv een persoonlijk en hedendaags gezicht. Hardnekkige mythes en vooroordelen over hiv worden ontkracht en onder de aandacht van een breed publiek gebracht.”

Rolmodellen

Centraal in deze publiekscampagne staan mensen met hiv die er open over zijn. Geen fotomodellen maar rolmodellen. Uit onderzoek blijkt dat meer zichtbaarheid van hiv en mensen met hiv ervoor zorgt dat stigma en onwetendheid afnemen.

Op Hivuitdekast.nl vertellen zes mensen hoe het is om nu met hiv te leven: Anne, een jonge moeder en Eliane, een Afrikaanse vrouw en moeder van drie kinderen. Ronald en Jeffrey zijn twee homomannen en Kenny is een heteroman.

Tenslotte is er Ivanka, een vrouw die graag uit de kast zou willen komen met hiv, maar bang is voor de reacties van onder andere haar familie. Veel mensen met hiv durven, willen of kunnen (nog) niet open zijn.

“Mensen met hiv willen dat het oude beeld van hiv wordt bijgesteld. Als het grote publiek zich laat informeren, komt dat uiteindelijk ook mensen met hiv ten goede”, zegt Oscar Hammerstein, bestuurslid van Stichting Hello Gorgeous en zelf hiv-positief.

Campagne

De campagne bestaat naast de website en Facebookpagina uit megaposters die vanaf 23 november a.s. twee weken lang in de vier grote steden van ons land te zien zullen zijn. Ook is er een speciale editie van hello gorgeous-magazine, het enige tijdschrift over leven met hiv in ons land. Het verschijnt in een oplage van 15.000 exemplaren die breed verspreid zal worden. Op 1 december (Wereld Aids Dag) zullen er ook een aantal acties plaatsvinden.

[Bron: HVN]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!