Binnenkort zal PrEP, het preventief slikken van hiv-remmers, beschikbaar komen in Frankrijk, zo liet de minister voor volksgezondheid Marisol Touraine gisteren weten aan het Franse parlement. Met deze keuze zet Frankrijk een nieuwe koers uit op het gebied van hiv-preventie. COC Nederland, Aids Fonds en Soa Aids Nederland pleiten er voor dat PrEP ook in ons land breed beschikbaar komt.
Het ministeriële besluit om Truvada in Frankrijk beschikbaar te stellen aan ‘enkele tienduizenden’ kandidaten om bij hen hiv-infectie te kunnen voorkomen, wordt gezien als een doorbraak in een Europese impasse.
Terwijl PrEP al drie jaar grootschalig beschikbaar is in de Verenigde Staten, bleven Europese landen hierbij achter, ondanks de ruimschoots aangetoonde effectiviteit van deze preventiemethode, zowel in onderzoek als in de praktijk. Als belangrijkste hinderpaal gold de Europese registratie van het hiv-geneesmiddel Truvada voor preventieve toepassing, maar die laat nog steeds op zich wachten. Zoals Frankrijk nu laat zien is deze registratie bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA niet per se noodzakelijk voor een nationaal besluit,
100 procent vergoed
‘De regeling zal in de eerste helft van december worden ingevoerd,’ aldus minister Touraine, en ‘de behandeling zal voor 100 procent worden gedekt door de ziektekostenverzekering.’
Activisme
Aan het politieke besluit is jarenlang activisme voorafgegaan van de belangenorganisatie Aides. Een week geleden werden ze daarin gesteund door een groep wetenschappers, artsen en politici onder wie Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi, die er bij de regering op aandrong om de preventieve behandeling van hiv ‘met onmiddellijke ingang’ beschikbaar te maken.
De Franse wetenschapper Jean Michel Molina hield vorige week in Amsterdam op NCHIV2015 nog een krachtig pleidooi voor grootschalige beschikbaarheid van PrEP in Europa: ‘Een Europa zonder nieuwe hiv-infecties is een haalbaar doel,’ vond hij, ‘maar daarvoor is dan wel nodig dat PrEP op ruime schaal beschikbaar komt.’
PrEP in Nederland
In Nederland is PrEP op dit moment alleen beschikbaar via de AmPrEP-studie van de GGD Amsterdam. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland hebben in 2013 al de meerwaarde van PrEP gesignaleerd als aanvullend middel in de preventie van hiv. Die aanvulling hebben we nodig omdat elk jaar rond de 1.000 nieuwe hiv infecties worden gevonden.
Nadat onderzoek de effectiviteit van PrEP opnieuw bevestigde hebben de organisaties in 2014 opgeroepen PrEP ook in Nederland breed toegankelijk te maken. COC Nederland steunt deze oproep.
[Bron: Aids Fonds – Foto PrEP: CC-Jeffrey Beall]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!