Terug naar overzicht

‘Bied geen podium aan homofobe Abdullah Hakim Quick’

Bied geen podium aan Abdullah Hakim Quick. Die oproep doen COC Nederland en COC Amsterdam in een brief aan de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA).

Quick, verbonden aan het Islamic Institute of Toronto, stelt dat de islamitische positie ten opzichte van homoseksualiteit ‘de dood’ is en meent dat het een psychische ziekte is die kan worden genezen.

Islamitische Studentenvereniging AmsterdamQuick spreekt op 22 en 23 december bij het ISA-symposium The Untold Islamic History, waar de geschiedenis van de slavernij vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Op de site van het symposium schrijft ISA: “We willen onze studenten bekend maken met verschillende perspectieven en deel laten nemen aan het openbaar debat. Daarom hebben we een geweldige spreker uitgenodigd: dr. Abdullah Hakim Quick.”

COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke en Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam, schrijven in hun brief dat ze het belang van een goed debat over slavernij begrijpen, maar roepen de studentenvereniging op om Quick daarbij geen podium te bieden wegens zijn homofobe uitspraken.

Kwetsend en bedreigend

De uitspraken van Quick zijn volgens het COC ‘kwetsend en bedreigend’ voor LHBT’s in het algemeen en voor LHBT-moslims in het bijzonder. LHBT-moslims zijn in Nederland onder meer verenigd in Stichting Ma’ruf en Haardvuur Avonden, waarmee het COC haar oproep aan ISA afstemde.

Het COC wijst er in de brief op dat ook LHBT’s die lid zijn van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam de uitspraken van Quick waarschijnlijk als kwetsend en bedreigend zullen ervaren. Deelname van Quick aan het symposium kan, wegens diens homofobe uitspraken, volgens het COC de discussie over slavernij overschaduwen. Ook kan zal deelname van Quick mogelijk worden gezien als legitimering van zijn uitspraken over homoseksualiteit. Tenslotte wijst het COC er in haar brief op dat al decennia geleden is vastgesteld dat homoseksualiteit géén ziekte is en dat ‘genezen’ van homoseksualiteit dus niet mogelijk is.

UPDATE – 18 december 2015

Het bestuur van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) heeft COC Nederland op woensdag 16 december geïnformeerd dat het niet afziet van Shaykh Abdullah Hakim Quick als prominent spreker op hun symposium The Untold Islamic History. ISA geeft als reden dat men ‘begrip en saamhorigheid’ wil creëren en ‘zoveel mogelijk mensen’ symposium wil betrekken. Het bestuur spreekt van ‘ongegronde angst en vermoedens’ en uitspraken die worden ‘toegedicht’ aan de heer Quick. Daarbij wordt verwezen naar een verklaring waarin Quick zich voor zijn uitspraken zou excuseren.

Uit de betreffende verklaring blijkt echter het tegendeel. Quick bevestigt zijn visie over de ‘bijzonder ernstige veroordeling in de islam tegenover homoseksualiteit’ en spreekt expliciet van een ‘reprimande’ aan het adres van homoseksuele Moslims. Quick heeft slechts spijt van de ‘indruk’ die zijn uitspraken hebben gemaakt. Ook wordt niet ingegaan op de misvatting dat homoseksualiteit een ziekte is.

In een reactie heeft het COC Islamitische Studentenvereniging Amsterdam nogmaals met klem opgeroepen om Quick geen podium te bieden en een bijeenkomst te organiseren waarbij écht iedereen zich welkom voelt, ook (Moslim) lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders.

[Bron: COC Nederland – Illustratie: YouTube Abdullah Hakim Quick]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!