Terug naar overzicht

COC Nijmegen: 'Pesterijen LHBT-asielzoekers Heumensoord groeien uit tot bedreigingen'

COC Nijmegen heeft duidelijke aanwijzingen dat ten minste twee van de gepeste LHBT-asielzoekers in de noodopvang in Heumensoord nu ook worden bedreigd. COC Nijmegen is geschokt door de bedreigingen en herhaalt de oproep aan de gemeente om op korte termijn een safe house voor LHBT-asielzoekers te openen.

‘Kill gay’

COC Nijmegen ontving van een LHBT-asielzoeker foto’s van geschreven bedreigingen, met teksten als camp not good, kill you gay en kill gay.

Heumensoord - geschreven bedreiging LHBT-asielzoekers 2 - COC Nijmegen-Team LHBT Heumensoord

De briefjes zijn door onbekende daders onder het bed van het slachtoffer geplaatst. Een andere LHBT-asielzoeker verklaarde dat hij een mes aantrof dat in zijn matras was gestoken. Ook bij dit incident is de dader niet bekend. De asielzoeker was eerder herhaaldelijk door meerdere medebewoners lastiggevallen met opmerkingen over zijn homoseksualiteit. De bedreigingen zijn door het COC en de betreffende bewoners bij het COA gemeld.

Naar aanleiding van de noodkreet van COC Nederland in oktober over de problemen van LHBT-asielzoekers in de noodopvang richtte Thomas van der Sande het Team LHBT Heumensoord op. Het team van COC Nijmegen richt zich op het contact met en de belangenbehartiging van LHBT-asielzoekers in Heumensoord en verzamelde eerder al de verklaringen van vijf LHBT-asielzoekers. De noodopvang Heumensoord is met 2700 bewoners de grootste in Nederland.

Safe house

Sinds december vorig jaar dringt Team LHBT Heumensoord van COC Nijmegen bij de gemeente Nijmegen aan op het openen van een safe house waar LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben veilig kunnen worden opgevangen. Het College van Burgemeester en Wethouders wijst dit verzoek tot op heden af en wil inzetten op daderaanpak.

Volgens het COC is beide nodig: zowel maatregelen gericht op daderaanpak, als LHBT-asielzoekers een veilige, kleinschalige plek aanbieden waar ze tot rust kunnen komen. Van der Sande: “Uitsluitend daderaanpak doet geen recht aan de moeilijke en angstige situatie van deze mensen, dat blijkt nu eens te meer. Er moet nu echt een veilige plek voor hen komen.”

COC Nijmegen is geschokt door de berichten en herhaalt de oproep aan de gemeente om op korte termijn een safe house voor LHBT-asielzoekers te openen, zoals eerder door de gemeente Amsterdam is gedaan.

[Bron/Foto’s: COC Nijmegen – Team LHBT Heumensoord]

Voor meer informatie – zie:

Ontwikkelingen voor LHBT-asielzoekers in noodopvang

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!