Terug naar overzicht

Paus en patriarch spreken zich uit tegen ‘homohuwelijk’

In een gezamenlijke verklaring hebben paus Franciscus en patriarch Kirill zich krachtig uitgesproken tegen ‘alternatieve samenlevingsvormen’ – waarmee de beide kerkleiders , die volgens hen ten onrechte gelijk behandeld worden met het huwelijk van man en vrouw.

De verklaring van de paus en de patriarch werd ondertekend in Cuba tijdens de eerste bijeenkomst van de leiders van de Rooms-Katholieke kerk en de Russisch-Orthodoxe kerk.

In de verklaring spreken de kerkleiders van de ondermijning van het gezin en het huwelijk tussen man en vrouw in de Westerse samenleving aan de kaak. Oorzaak daarvan is volgens Francis en Kirill de ideologie van een agressief soort secularisme, die ook leidt tot aantasting van de godsdienstvrijheid en uiteindelijk zelfs tot discriminatie van christenen.

De kerkleiders betreuren het dat ‘alternatieve samenlevingsvormen’ steeds meer op gelijke voet behandeld worden met het huwelijk van man en vrouw – een verbintenis op Bijbelse grondslag, uitdrukking van de roeping van man en vrouw om kinderen te krijgen en op te voeden en de solidariteit tussen de generaties.

In de gezamenlijke verklaring van de kerkleiders wordt verder gerept van de historische betekenis van de ontmoeting in Havanna en de inzet van de paus van Rome en de patriarch van Moskou om het Grote Schisma (1054) tussen katholieke en orthodoxen te helpen slechten. Ook wordt gewezen op de vele vluchtelingen, de toenemende ongelijkheid en de hongersnood in de wereld gesteld tegenover het groeiende consumentisme in de westerse wereld. Francis en Kirill pleiten voor een Europa dat trouw is aan zijn christelijke wortels en oog heeft voor de christenvervolgingen in het Midden-Oosten en de oorlog in Syrië. De kerkleiders spreken verder hun zorg uit over abortus en euthanasie en betreuren de vijandigheden in Oekraïne. Dat daarbij met geen woord gerept wordt over de rol van Rusland is gelet op medeondertekenaar Kyril te begrijpen, maar heeft wel onmiddellijk geleid tot kritiek van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne.

Patriarch Kirill van Moskou geldt als een homofobe hardliner. Hij heeft openlijk de invoering van de Russische wet tegen ‘homo-propaganda’ gesteund en zich lovend uitgesproken over het verbod van de Moskou Pride – volgens de patriarch wordt daarin namelijk ‘ontucht op een opdringerige manier tentoongesteld’. Het huwelijk van een paar van gelijk geslacht noemde hij een ‘apocalyptisch symptoon’ en een ‘wettelijke rechtvaardiging van de zonde’ die er op wijst dat ‘een volk het pad van de zelfvernietiging is ingeslagen’.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!