Terug naar overzicht

Eerste hiv-besmetting ondanks trouw PrEP-gebruik

Voor het eerst is een geval bekend geworden waarin PrEP niet werkte. Een Canadese man raakte ondanks trouw PrEP-gebruik geïnfecteerd met hiv. Volgens deskundigen is dat echter geen reden tot paniek. De hoge effectiviteit van PrEP staat ondanks dit ene uitzonderlijke geval nog steeds als een paal boven water.

De casus werd gepresenteerd op CROI 2016, een vooraanstaand internationaal congres over hiv en aanverwante zaken. Het gaat om een homoman van 43 jaar die twee jaar PrEP gebruikte en een hoge therapietrouw had: bloedonderzoek wees uit dat hij zijn pillen volgens voorschrift dagelijks had ingenomen. Dat hij desondanks hiv opliep is opvallend; in diverse PrEP-trials raakten ook mensen geïnfecteerd, maar bij hen was altijd aan te tonen dat ze hun Truvada-pillen niet regelmatig genoeg of zelfs helemaal niet innamen.

De man was heel recent met hiv geïnfecteerd. PrEP-gebruikers worden namelijk zeer regelmatig getest. Bovendien kon door een combinatie van verschillende soorten tests de periode waarin de hiv-infectie had plaatsgevonden vrij nauwkeurig worden vastgesteld.

Het virus dat de man opliep bleek een hoge resistentie te hebben tegen beide middelen (tenofovir en emtricitabine) in Truvada, waarmee verklaard is waarom PrEP in zijn geval de hiv-infectie niet kon voorkomen. Resistentie tegen de beide Truvada-bestanddelen komt overigens maar heel weinig voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de mensen hiv-besmet besmet raken met een virus dat resistent is voor tenofovir. Resistentie tegen emtricitabine komt nog veel minder voor en een virus dat resistent is voor middelen is buitengewoon zeldzaam.

Het geval is daarmee uitzonderlijk te noemen, een primeur – al is het een behoorlijke zure primeur. Dat na vele trials en demonstratieprojecten wereldwijd, en met geschat enkele tienduizenden PrEP-gebruikers in de Verenigde Staten nu pas voor het eerst één geval van PrEP-falen gedocumenteerd is toont echter nog steeds aan hoe effectief het middel is. Het laat wel zien dat 100% zekerheid simpelweg niet bestaat. Niet in de medische wetenschap, en niet in ons dagelijks leven.

Of, zoals Dr. Robert Grant, een van de belangrijkste PrEP-onderzoekers ter wereld, het in een reactie op dit nieuws formuleerde: “After 32 years of experience with HIV research, I have learned never to say ‘never’. Yet I also think that gay men benefit from feeling safer during sex, and I am grateful that PrEP affords that feeling.”

[Bron: Poz&Proud, POZ.com – Foto PrEP/Truvada: CC-Jeffrey Beall]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!