Terug naar overzicht

Universiteit Utrecht onderzoekt gevolgen sekseregistratie voor mensenrechten

De Utrecht Universiteit werkt momenteel aan een internationaal project over sekseregistratie en de gevolgen daarvan voor de mensenrechten. Onderzoekers hebben daarvoor een enquête uitgezet over de beleving van sekseregistratie.

Het project loopt onder de naam GIRARE: Gender Identity Registration And human Rights Effects. Initiatief en uitvoering liggen bij dr. Christine Quinan en dr. Marjolein van den Brink, die een jaar geleden in een interview met Het Continuüm uitleg lag over het onderzoek naar sekseregistratie. Het project is een samenwerking tussen Gender Studies en de Utrecht Law School.

GIRAREDoel van het GIRARE-project is onderzoek naar hoe sekseregistratie het leven van mensen wereldwijd beïnvloedt, en ook te onderzoeken of er in de toekomst alternatieve mogelijkheden zijn voor sekse- en genderregistratie. Met inbegrip van aanvullende opties zoals een X, derde sekse of ‘onbepaald’.

Op dit moment willen de onderzoekers vooral weten wat het grote publiek vindt van sekseregistratie en toekomstige opties. Ze zijn met name geïnteresseerd in deelname daarin van mensen uit de trans-, queer- en interseksegemeenschap.

Communicatie over het onderzoek is vanwege het internationale karakter en deelname van buitenlandse onderzoekers meestal in het Engels. Meer informatie over het GIRARE is te vinden op de site van het project. Regelmatige updates over het onderzoek verschijnen op de Facebookpagina.

Je kunt het onderzoek steunen door deelname aan de enquête (ook Engels).

[Bron: UU/TransgenderInfo – Foto COCNL/Philip Tijsma]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!